Szegedi csapat nyerte meg a Social Good Hackathont Brnoban

Belföld, 2017.10.24

Most hétvégén rendezték Brnoban a Social Good Hackathont, ahol a Szeged GYEEK Club által delegált csapat Equity nevű projektjével meg is nyerte a nemzetközi versenyt.

Social Good Hackathon A csapat tagjai: Paluska Péter (IT szakember), Megyesi-Molnár Éva (gyógypedagógus, viselkedéselemző), Molnár Márton (kreatív szakember, design), Rest Antónia (üzleti modell és marketing).

A Hackathon a hack (kódtörés) és a marathon szavakból áll össze, a lényege az, hogy egy projektötletből szakértők segítségével 24-48 óra alatt kell egy prototípust leprogramozni. Az ilyen versenyeken kidolgozott ötletekből már több sikeres startup is született. A Social Good Hackathon versenyt első alkalommal rendezte meg a NESEHNUTÍ nonprofit egyesület, melynek témája a társadalom számára hasznos projektek voltak (társadalmi problémák, környezetvédelem, városi közlekedés). A zsűritagok egy része mentorként is részt vett a rendezvény teljes ideje alatt (IT szakember, szociális szféra képviselői). Az eseményen - a győztes magyar csapaton kívül -, még négy cseh és egy szlovák nemzetiségű csapat vett részt.

A Szeged GYEEK Club csapata projektje során egy olyan platform alapjait fektette le, melynek célja a fogyatékkal élő személyek munkaerőpiaci helyzetének javítása. A verseny záró napjára el is készült az applikáció prototípusa, mely nagy sikert aratott mind a zsűri, mind a közönség soraiban.

Az app sarokkövét jelenti az akadálymentesített platform, melynek tervezésekor figyelembe vették a gyógypedagógiai módszertant, ill. az akadálymentes UX design elveit. A platform a legtöbb fogyatékossággal élő személy számára könnyen használható: mozgás- látás- és hallássérültek számára, de gondoltak részképesség zavarokkal küzdőre is (pl. diszlexia). Szemléleti újszerűségét az jelenti, hogy a regisztráció során a felhasználónak képességeit és készségeit, ill. azok szintjét kell csak megadnia, azaz diagnosztikus kategóriák helyett a meglévő erőforrásokra fókuszál.

A terv szerint a projekt mögött egy nonprofit szervezet áll majd, mely olyan partnereket keres munkáltatói oldalon, akik a megváltozott munkaképesség tényére való tekintet nélkül szívesen alkalmaznának bárkit, aki az adott pozíció betöltésére alkalmas. A szervezet továbbá segíti és koordinálja az ingetráció folyamatát; az állást keresőket információkkal segíti, a partnercégeket pedig tréningekkel és tanácsadással.

A tervek szerint applikáció használata teljesen ingyenes lesz az álláskeresők számára.

A Szeged GYEEK Club azzal a céllal alakult, hogy egy erős és stabil IT közösséget hozzon létre a városban. Nonprofit egyesületünk különböző rendezvényeink által (meetupok, workshopok, hackathonok) lehetőséget teremt az érdeklődők számára a tudásbővítésre, a szakmai fejlődésre és a kapcsolatépítésre. Jelenleg az IT témájú előadások mellett ugyanolyan figyelmet fordítunk a startup világra is, ezzel segítve a helyi vállalkozó közösséget.
Több információ a Szeged GYEEK Clubról itt.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!