Szerdán is folytatják a munkát a honvédség tűzszerészei Kétpón

Belföld, 2017.05.23

Szerdán is folytatják a munkát a Magyar Honvédség tűzszerészei a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpón, ahol vasárnap került elő több tucat világháborús robbanótest - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden az MTI megkeresésére.

Keresztes Péter, Kétpó polgármestere a szoljon.hu-nak elmondta, hogy hétvégén egy cég fákat készült ültetni az út mentén, de alig fúrtak le a munkagépek, rögtön bombába "akadtak". Biztosították a helyszínt és értesítették a tűzszerészeket, akik hétfő délután megkezdték az aknamentesítést - közölte a polgármester.

A HM tájékoztatása szerint vasárnap este nyolc óra után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságról érkezett a bejelentés a tűzszerész ügyeletre, hogy faültetés során előkerült egy darab, 10 centiméter átmérőjű, 50 centiméter hosszúságú, feltételezhetően aknavető gránát.

A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred járőrfeladatot ellátó tűzszerészei mentek a helyszínre, akik ahol egy 120 milliméter átmérőjű, szovjet gyártmányú repeszromboló aknavető gránátot azonosítottak. Mivel a robbanótest nem kilőtt állapotú volt, a terület műszeres átvizsgálására is szükség volt. Ennek során 48 darab robbanótestet - összesen 43 darab 120 milliméter átmérőjű repeszromboló és 5 darab 120 milliméteres ködgránát - találtak.

Valamennyi robbanótest tartalmazott robbanóanyagot, 47 darab gyújtószerkezetet is, azonban mivel az eszközöket nem kilőtt állapotban találták, így biztonságosan szállíthatóak voltak.

A honvédség tűzszerészei hétfőn 11 óra 30 perctől 20 óra 15 percig dolgoztak, mert a látási viszonyok nem engedték a munka biztonságos folytatását. A tűzszerészek hétfőn a munka befejezésekor körbekerítették a területet, ahol feltételezhetően találhatók még eszközök, az átvizsgálást szerdán a délutáni órákban folytatják - tették hozzá.

A robbanótesteket későbbi megsemmisítésre a Magyar Honvédség gyűjtőjébe szállítják - írta a HM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!