Táblák is figyelmeztetnek a hídzárra

Belföld, 2022.06.26

Jelentősen megnőtt a Bertalan híd forgalma, miután bő két hétig felújítási munkálatokat végeznek a Belvárosi hídon. A hídzárra városszerte kihelyezett táblák is figyelmeztetik az autósokat, ugyanakkor szombaton még sokan fordultak megszokásból vagy egyéb okból a Belvárosi híd felé.

Lezárt Belvárosi híd Amint arról portálunkon korábban már beszámoltunk, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei felújítást végeznek a város népszerű átkelőjén, amelyet június 25-től július 12-ig lezárnak az autós forgalom elől, csak a tömegközlekedési és hulladékszállító járművek, a taxik, a gyalogosok, valamint a forgalmi sávban a kerékpárosok használhatják ezen időszak alatt. Tehát aki szombat a Belvárosi hídon szeretett volna átkelni, már csak a Bertalan hídon tehette ezt meg. A lezárásnak köszönhetően jelentősen nőtt is Szeged másik átkelőjének a forgalma.  

A Belvárosi híd története egészen a nagy árvízig nyúlik vissza, hiszen az átkelő elődjének építését 1880 decemberében kezdték meg Feketeházy János és Gustave Eiffel tervei alapján. 1881-ben a Tisza áradása miatt a munkálatokat le kellett állítani, majd végül 1883. szeptember 16-án készült el, akkor adták át a forgalomnak.  

A híd 1944. szeptember 3-án egy légitámadás során részben megsemmisült, majd a végül a szovjetek elől visszavonuló német csapatok robbantották fel október 9-én.  

A roncseltávolítás 1946 tavaszán kezdődött meg, majd a hidat 1948-ban adták át újra a forgalomnak. Az 5-ös villamos egészen 1969-ig közlekedett rajta.  

Az utolsó átfogóbb felújítást 1996-ban végezték az átkelőn, amelyet minden évben felülvizsgálnak a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei és ha szükséges beavatkoznak. Most a híd dilatációs szerkezetének javítása mellett megújul a szerkezethez kapcsolódó aszfaltburkolat, ugyanakkor kijavítják a kerékpárúton, valamint a járdán az évek során keletkező repedéseket, kátyúkat.

(Webrádió)

Címkék

Belvárosi híd Híd felújítás Hídzár
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!