Tartalmas évadot zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Belföld, 2024.06.20

A közönség által is visszaigazoltan tartalmas évadot zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar - közölte Gyüdi Sándor igazgató karmester csütörtökön az együttes évadzáró társulati ülésen, a Korzó Zeneházban.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertje a Szegedi Szabadtéri Játékokon A művész elmondta, az évadot hosszú idő óta először nem kurtította meg jelentősen semmi, és a bérletes időpontokon sem kellett változtatni.

A társulat a Szegedi Nemzeti Színházban kilenc produkció hetven előadásán, musicaleben, gálákon, operában, operettekben, balettekben játszott - közölte az igazgató.

A szegedi bérletsorozatokban 29 hangversenyt adott az együttes, és folytatta gyermek- és ifjúsági koncertjeit is. A Lázár Ervin program keretében harmincnégy előadást tartottak Szegeden és a környező településeken - tudatta Gyüdi Sándor, hozzátéve ezek sora folytatódik a következő évadban is.

A zenekar vendégszerepelt Magyarkanizsán és Zentán, hatalmas sikerrel mutatkozott be az Aradi Kultúrpalotában, áprilisban pedig Pécsen és Veszprémben is koncertezett. Az együttes tagjai által alkotott kamarazenekarok számos hazai és külföldi hangversenyt adtak - mondta az igazgató.

Gyüdi Sándor közölte, bár az évad lezárul, a zenekar munkája folytatódik, a Szegedi Szabadtéri Játékokon négy produkcióban vesznek részt.

Az együttessel eltöltött első évről Dubóczky Gergely művészeti vezető elmondta, a zenekar kiemelkedő terhelés mellett színvonalas munkát végzet, így komoly perspektívát lát a közös munkában. Szavai szerint sziporkázó programokat játszottak, kiváló szólistákat, vendégkarmestereket fogadtak, a közönség pedig nagyon gyorsan reagált az elvégzett munkára.

A repertoár szélesítését folytatni fogják a jövőben is, ahogy az új szólisták és karmesterek felfedezését is. A pályájuk elején járó művészek mellett nemzetközileg ismert muzsikusokat is vendégül látnak az új évadban - közölte a karmester.

A bérletsorozatok koncertjei közé kortárs művek is bekerülnek. A közönség igényeire reagálva pedig a Kisszínházba négyalkalmas, a barokk és klasszikus repertoárra fókuszáló bérletet hirdetnek meg - tudatta Dubóczky Gergely.

A művészeti vezető szeretné hangsúlyosabbá tenni a társintézményekkel folytatott kooperációt, hiszen a Reök-palotában egy képzőművészeti kiállításhoz kapcsolódó előadásnak, illetve a Kövér Béla Bábszínházzal együtt létrehozott produkciónak is komoly sikere volt.

A társulat titkos szavazáson megválasztotta az évad zenészét, az elismerést Atyimó Ferenc tubaművész kapta.

Fotó: Archív/MTI
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!