Új emlékművet állítanak az 1919-es hódmezővásárhelyi tömeggyilkosság áldozatainak

Belföld, 2018.09.14

A centenárium alkalmából új emlékművet állítanak a megszálló román csapatok által 1919. július 25-én elkövetett tömeggyilkosság több mint félszáz áldozatának Hódmezővásárhelyen - döntött egyhangúlag az alföldi város közgyűlése pénteken.

Bálint Gabriella (Fidesz-KDNP) képviselő, aki egyéni indítványként terjesztette a közgyűlés elé a javaslatot emlékeztetett rá, az első világháborút követően a várost előbb francia, majd csaknem egy éven át román csapatok szállták meg. Ez alatt történ a vidéki Magyarország 20. századi történelmének egyik legszörnyűbb tömeggyilkossága, amely 47 hódmezővásárhelyi és kilenc ismeretlen áldozatot követelt.

A képviselő elmondta, a gyilkosság helyszínénél emelt emlékmű fölött eljárt az idő, és annak környezte sem méltó már az áldozatok emlékéhez.

Márki-Zay Péter (független) polgármester javaslatára az emlékmű felállítása érdekében közadakozás indul, melyhez több önkormányzati képviselő is felajánlotta egy havi tiszteletdíját.

1919. július 25-én reggel a román katonák felhozatták a városháza pincéjéből a korábban ártatlanul bebörtönzött polgárokat, majd az egymáshoz kötözött embereket elindították a város határába. A menetet rémülten figyelők közül többeket belöktek a halálmenetbe. A várostól hat kilométerre lévő Nagy Dezső-féle tanyánál álltak meg, ahol a román katonák gépfegyvert is használva a foglyokat csoportba állítva agyonlőtték. A tömeggyilkosság ötvenhat áldozatának közel fele harminc év alatti volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!