Új iskolaépületet és tornatermet adtak át Erken

Belföld, 2017.08.18

A kormány számára kiemelt jelentőségű feladat a jövő nemzedékek nevelésének, egészséges fejlődésének támogatása, és ehhez korszerű infrastrukturális háttér biztosítása - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a helyi általános iskola új épületének és tornatermének pénteki átadó ünnepségén, a Heves megyei Erken.

Sárfalvi Péter a Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert szavait idézve kiemelte: "olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája". Mint mondta, fontos a jövő nemzedékek egészséges fejlődésének támogatása, mindehhez pedig korszerű infrastrukturális háttér biztosítása. Ennek szellemében épült fel a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében, mintegy 340 millió forintos állami támogatásból Erken az új tornaterem és négy tantermes iskolaépület - tette hozzá.

Jelezte: az iskolaépületben a tantermek mellett tanári szobát, szertárakat, mosdókat alakítottak ki, így a létesítmény, melyben könyvtárat is berendeznek, immár európai feltételeket nyújt az eddig korszerűtlen körülmények között tanuló csaknem 130 diák és tanáraik, valamint az intézmény összes dolgozója számára. A tornaterem ugyancsak alkalmas a legnépszerűbb, csarnokban játszható csapatsportokra és a mindennapos testnevelés számára is ideális. Ugyanakkor új, modern rendezvényhelyszínként is gazdagítja a települést - mondta.

Emlékeztetett: a kabinet három éve döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról, amelynek keretében országszerte csaknem 50 helyszínen zajlanak hasonló fejlesztések. Tantermek, tanuszodák, tornatermek és iskolák épülnek, hazai forrásból, önkormányzati tehervállalás nélkül.

Ezenkívül a kormány jelentős többletforrásokat biztosít az oktatásra is; folytatódik továbbá a pedagógusbér-emelési program, minden eddiginél több jut gyermekétkeztetésre és a 9. évfolyamig ingyenes lesz a tankönyvellátás - mondta.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott: "méltó épületet adnak át méltó embereknek és egy méltó településnek".

Hangsúlyozta: egy település akkor fejlődik legjobban, ha mindennapjait béke, harmónia és tettvágy jellemzi. Az ezer lelket számláló Erk ilyen község, melynek van jövője és amely nem véletlenül kapott lehetőséget egy ilyen nagyságrendű fejlesztésre. Ezekre az új létesítményekre sok település, akár város is büszke lenne, lehetne - húzta alá.

Pető László (független) polgármester kijelentette: mertek nagyot álmodni, és ez az álom ma valóra vált. Ekkora beruházásra csaknem száz éve került sor utoljára a községben - mondta, hozzátéve: a mai átadással összesen mintegy 400 millió forintos fejlesztéssorozat zárult le, melynek részeként belügyminisztériumi keretből, 38 millió forint értékben az önkormányzat konyhája is megújult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!