Voks24 - Ungár Péter: az LMP azért készül az EP-be, hogy "ellentartson" az akkumulátor-gyarmatosításnak

Választás 2024, 2024.05.24

Az LMP azért készül az Európai Parlamentbe, hogy "ellentartson" az akkumulátor-gyarmatosítás politikájának és ebben nem köt kompromisszumot - jelentette ki Ungár Péter, az ellenzéki párt társelnöke pénteken Budapesten.     

Ungár Péter az LMP Zöld ajánlat címet viselő európai parlamenti programbemutatóján azt mondta: az LMP az egyetlen párt a politikai palettán, amelyik őszinte azzal kapcsolatban, hogy miről is szólnak ezek a választások.

Az LMP EP-listavezetőjének értékelése szerint ma iránytalan Magyarország EU-val kapcsolatos gondolkodása. Az unió nem egy békeprojekt, a "csoportos ölelés helyszíne", hanem az a hely, ahol nagyon hatékonyan lehet érdekeket érvényesíteni. Ezért Magyarország érdeke, hogy bent maradjon, jó viszonyban legyen, akikkel tud és megfelelően használja az uniós intézményeket.

Rámutatott: az EU kereskedelmi és gazdasági szövetség volt és most is kereskedelmi és gazdasági érdekek vezetik. Az elektromobilitási átállással kapcsolatban a fő problémának azt tartotta, hogy az az ipari lobbi eredménye, az autógyártók belátták, nincs más lehetőségük, csak az, hogy ezen keresztül "túléljenek".

Az LMP azért készül az európai parlamentbe, hogy ellenálljon az akkumulátor-gyarmatosítás politikájának - mondta. Kijelentette: ebben nem kötnek kompromisszumot, és ez vonatkozik a klímaváltozás elleni harcra, egyéb zöld témákra is.

A társelnök szóvá tette: a két nagy EP-lista úgy indul, hogy nem tudni, hogyan szavaznak Ursula von der Leyen bizottsági elnökké történő újraválasztására. Jelezte: az LMP képviselője nemet fog mondani erre.

Ungár Péter kitért arra is: az EP-választások nem döntenek a miniszterelnök személyéről, akárki akármit mond, "mélyen tisztelt Dobrev Klára". Hozzátette: az EP-választás nem dönt arról sem, hogy az európai forrásokat hogy használjuk fel Magyarországon, ha megérkeznek. Hiába állít bármit a Momentum, a tény az, hogy a források strukturális elosztása nem változott érdemben ebben a ciklusban - közölte, aláhúzva: arról nem az EP dönt.

Hazugságnak nevezte az is, hogy az EP majd az egész európai intézményrendszer irányát befolyásolja. A Fideszt a kocsmába belépő emberhez hasonlította, aki mindig valakivel verekedni akar, és azt mondta: Brüsszelt nemcsak azért nem lehet megállítani, mert nem mozog, hanem azért sem, mert ők vannak ott.

Kitért arra is, hogy a politikát megújítani csak úgy lehet, ha valaki részt vesz érvelő vitában, aki ezt nem teszi meg, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke arról beszélt, hogy nemcsak azt szeretné, ha az LMP a június 9-i választáson megugraná az ötszázalékos küszöböt, hanem ennél többet: ha mindenki alaposan végig gondolná milyen politikára és milyen parlamenti képviselőkre van szükség az Európai Parlamentben.

A zöld politika erősítésére és sokkal több zöld politikusra van szükség - jelentette ki, hangsúlyozva: nem hunyhatják be szemüket az éghajlatváltozás okozta súlyos következmények előtt.

Schmuck Erzsébet azt ígérte, ha bizalmat kap, az LMP európai parlamenti képviselőjeként Brüsszelben olyan jogszabályi környezet kialakításáért fog küzdeni, ami biztosítja az éghajlatváltozás megfékezését, a zöld felületek megóvását, az élelmiszerbiztonságot, a vizek mennyiségének és minőségének megőrzését, az élhető környezetet.

Kiemelte: a zöld politika nem egyenlő a környezetpolitikával, előbbi összefüggésekben gondolkodik, amelynek célja az emberek jóléte. A gazdaság ennek eszköze és nem célja, a környezet pedig a feltételeket biztosítja - mondta.

A június 9-i választáson egyetlen zöld lista lesz, az LMP-Magyarország Zöld Pártjáé - jelezte, és ennek támogatását kérte a szavazóktól.

Vargha Nóra fóti önkormányzati képviselő, környezetvédelmi tanácsnok arról beszélt, hogy ma a környezet legnagyobb veszélyeztetője az elektromos akkumulátorgyártás. Feltette a kérdést: milyen jövőt ígér ez?

Nincs megfelelő szabályozottság, a gazdasági szempontokon kívül semmit nem vesznek figyelembe, nincs nyersanyag, saját technológia, nincs K+F, szakképzett magyar munkaerő, elegendő energia, víz, és nincs koncepció a lassan mindenütt megjelenő hulladékhegyekre - sorolta az LMP-s politikus, aki azt prognosztizálta, mindez csak anyagi függőséget eredményez majd Kína felé.

Merker Dávid fővárosi képviselő-jelölt kiemelte: ma Budapest pártpolitikai csatatér, ahol az egyik alternatíva a jelenlegi városvezetés, amely érdemi eredményeket nem tudott elérni, míg a másik, a kormány szócsöve, akinek egy dolga van, közvetíteni a kormány akaratát és lenyomni az emberek torkán.

Van egy másik választás, amely a valódi városfejlesztésről szól: Vitézy Dávid az egyetlen főpolgármester-jelölt, aki mindenkivel szóba áll és az egyetlen, aki többséget tud teremteni a fővárosi közgyűlésben, akit valóban Budapest érdekli - közölte. A kultúra területén azt ígérte, hogy digitalizálják Budapest fotóállományát. A budapesti könyvtárhálózatot megújítják, a közösségi élet központjaivá teszik őket, minden fővárosi lakos évente tízezer forintos kulturkupont kap, s Modern Budapest múzeumot alakítanak ki az egykori óbudai gázgyár területén - sorolta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!