Zöldebb lett a teljesen megújult Bartók Béla tér

Belföld, 2024.02.03

Szombat délelőtt ünnepélyes keretek között vehették birtokba a szegediek a teljesen megújult Bartók Béla teret, amely a felújítás előtti állapothoz képest sokkal zöldebb is lett.

Gyermek a Bartók téren
Az eredeti tervekhez képest kicsit tovább tartott, drágább is lett, de végül teljesen megújult a szegedi Bartók Béla tér, amelynek az avatásán Dr. Botka László, Szeged város polgármestere mondott ünnepi beszédet. Botka László megjegyezte, Szegeden több belvárosi tér is megújult, példaként említette az Aradi vértanúk terét, a Lechner teret, valamint az Árvízi Emlékmű környezetét, amellyel szintén hamarosan végez a kivitelező. A fejlesztések itt azonban nem állnak meg, hiszen hamarosan megújul a szentmihályi volt focipálya területe, illetve a Mátyás téren is munkálatok kezdődnek - olvasható a város honlapján megjelent cikkben.   

A szegedi Bartók Béla tér felújítását hivatalosan augusztus 2-án, egy sajtótájékoztató keretében jelentette be Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester Szondi Ildikóval, a városrész önkormányzati képviselőjével közösen.  

A szombati avatón a polgármester mellett Dr. Binszki József várospolitikai alpolgármester és természetesen Szondi Ildikó is megjelent. A rekonstrukciót a város ezúttal is saját forrásból finanszírozta, amely mintegy 100 millió forintba került.

A tér régi, elhasználódott beton felületeit teljesen eltávolították, helyette zöld felületet alakítottak, amely illeszkedik Szeged zöld város koncepciójába. A téren lévő fák közül valamennyit megőrizték a környezettudatosság jegyében. Megújult a foci, valamint a kosárlabda pálya burkolata, valamint festése is.  

A város egyébként próbálta a terület állagát megóvni, de a mostani rekonstrukció már elkerülhetetlen vált.  

A támfal megszűnt és az úgynevezett rézsűs összekötéssel meg is emelték a teret, amelynek köszönhetően még jobban zöldült a terület. A játszótéri eszközök egy részét a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. újította fel, majd építette vissza a már füvesített területre.  

A játékok között megtalálható többek között mászóka, csúszda, fészekhinta, libikóka, valamint homokozó is. Az elkerített területre egyébként kutyát behozni tilos, amelyre tábla hívja fel a figyelmet.  

Az átadóra rengeteg gyermeket hoztak el a szüleik, a programokról pedig a Szent-Györgyi Albert Agóra, valamint a Szegedi Vadaspark munkatársai gondoskodtak, de nagy sikere volt a Csiga Duó zenekarnak is. A tér biztonságáról egyébként kamerarendszer gondoskodik, ugyanakkor egy automatikusan működő, nyilvános, de fizetős illemhelyet is telepítettek térre, pont ugyan olyat, mint amilyen az Aradi vértanúk terén teljesít szolgálatot. 

Az átadó napján nem csak délelőtt, de délután is sokan kilátogattak Szeged frissen megújított terére.  

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!