A SEAT S.A. rekord működési eredménnyel és rekordbevétellel zárta az első negyedévet

Gazdaság, 2024.05.23

A SEAT S.A. az év első negyedévében rekord működési eredményt és rekordbevételt ért el - tájékoztatta az autóipari vállalat csütörtökön az MTI-t.

A vállalat közleménye szerint éves szinten 57 százalékkal, rekordmagasra, 226 millió euróra nőtt a működési eredménye az idei első negyedévben a CUPRA és a SEAT márkák volumennövekedésének köszönhetően, a hatékonyság javulása mellett.

Az árbevétel-arányos működési nyereség az egy évvel korábbi 4,0 százalékról 5,9 százalékra nőtt.

A SEAT S.A. árbevétele elérte a 3,803 milliárd eurót, ami szintén rekord a vállalat első negyedévre vonatkozó adataiban, és 6,8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában jegyzett 3,562 milliárd euróhoz képest.

A közlemény szerint a SEAT S.A. pénzügyi eredményeinek folyamatos javulása elsősorban a kiszállított volumen folyamatos növekedésének köszönhető. Január és március között a vállalat globális kiszállításai éves összehasonlításban 10,6 százalékkal, 138 600 járműre nőttek (2023 azonos időszakában ez 125 200 jármű volt), ami hozzájárult ahhoz, hogy mindkét márka piaci részesedése Nyugat-Európában 3,5 százalékról 3,8 százalékra emelkedjen 2024 első negyedévében - írták.

A SEAT S.A. változatos villamosított járműportfóliója lehetővé tette a vállalat számára, hogy hálózatról tölthető hibrid járműveinek eladásait összesen 12 300 darabra növelje, ami 122,3 százalékos bővülés 2023 azonos időszakához képest (5600).

A közlemény kiemelte, hogy a CUPRA eredményei fellendítették a vállalat eladásait, amely újabb rekordokat megdöntve története legjobb első negyedévét produkálta. A márka az év első három hónapjában 56 600 járművet szállított ki, 21,4 százalékkal többet, mint 2023 azonos időszakában (46 600), és márciusban minden idők legmagasabb havi értékesítési eredményét érte el 23 800 kiszállított járművel.

A teljes gyártási kapacitáshoz való visszatérés és a SEAT járművek iránti nagy kereslet együttesen a kiszállítások növekedését eredményezte, amely elérte a 81 900 darabot, és ez 4,3 százalékos növekedés 2023 azonos időszakához képest (78 600 darab).

A márka eladásait nemzetközi szinten a SEAT Ibiza vezeti: a 40 éves jubileumát idén ünneplő modellből január és március között 25 700 darabot szállítottak ki, 8,5 százalékkal többet, mint az előző év első negyedévében.

A SEAT S.A. az egyetlen olyan vállalat, amely Spanyolországban tervezi, fejleszti, gyártja és értékesíti a személygépkocsikat. A Volkswagen Csoport tagjaként a multinacionális vállalat székhelye Martorell (Barcelona), járműveit CUPRA és SEAT márkanéven értékesíti.

A SEAT S.A. az autók 80 százalékát exportálja, több mint 70 országban van jelen. A vállalat több mint 14 000 szakembert foglalkoztat, három gyártóközponttal rendelkezik Martorell, El Prat de Llobregat és Barcelona területén, ahol a SEAT Ibiza, SEAT Arona, Leon család és a CUPRA Formentor készül. A SEAT S.A. a CUPRA Bornt Németországban gyártja, az Ateca modellcsalád pedig a Cseh Köztársaságban készül. A tervek szerint az idén ősszel a győri Audi gyárban megkezdődik a CUPRA Terramar modell gyártása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!