Szili Katalin: a Virtuális Erőmű Program legyen mozgalom

Gazdaság, 2024.05.24

A Virtuális Erőmű Program (VEP) legyen mozgalom! - javasolta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Virtuális Erőmű Program (VEP) örökös védnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke pénteken a Virtuális Erőmű Program XIV. Díjátadó Gáláján, a Parlamentben.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. 2011-ben indította a Virtuális Erőmű Programot. Célja igazolt energiamegtakarítással annyi energiamegtakarítást elérni, amely kiváltja egy valódi erőmű létesítését.

A magánfogyasztók bevonásával olyan mozgalmat lehetne kialakítani, amely világossá tenné: a legtisztább energia az, amelyet nem fogyasztunk el - mondta.

Szili Katalin közölte: a kormány a rezsidíjak csökkentésével évek óta segíti a lakosságot, de szem előtt kell tartani az energiahatékonyságot, a takarékosságot is.

Hangsúlyozta, hogy csak összefogással, gazdálkodással lehet teljesíteni az Európai Unió Green Deal vállalásában szereplő 11 százalékos energiafelhasználás-csökkentést 2030-ig.

Kőrösi Csaba, az ENSZ közgyűlésének korábbi elnöke, a Kékbolygó Alapítvány stratégiai igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen ismerik fel az energiahatékony jelentőségét, amivel mindenki jól jár.

Borsos-Papp Natália, az Energiaügyi Minisztérium (EM) helyettes államtitkára hangsúlyozta, az elmúlt időszak válságai szükségessé tették az energia területén is az ország önellátási képességének megerősítését.

Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója szólt arról, hogy az elmúlt egy évben több mint 521 megawattnyi "új teljesítmény" került a virtuális erőműbe, és a 2023 végi 1453 megawatt a Paksi Atomerőmű teljesítményének 72 százalékát jelenti.

Az ügyvezető jelezte, azt tervezik, hogy partnerek bevonásával egyablakos rendszert alakítanak ki, ahol segítik a hozzájuk forduló lakossági ügyfeleket energiahatékonysági elképzeléseik megvalósításában.

A gálán több mint száz elismerést adtak át vállalatoknak, önkormányzatoknak, iskoláknak, szakembereknek.

A legzöldebb város Mórahalom, a legzöldebb vármegye Békés, a legzöldebb vállalat az MVM lett. Az év jó gyakorlata elismerésben részesült az Országos Magyar Vadászkamara. A VEP egyetemi kutató mentori díját a Kodolányi János Egyetem, az első magyar karbonpozitív egyetem díját a Soproni Egyetem kapta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!