Több mint két éve a leggyorsabb ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás májusban

Gazdaság, 2024.05.23

Az amerikai gazdasági aktivitás 25 hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt májusban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) csütörtökön közzétett előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI előzetes értéke az elemzők által várt 51,1 pontot jócskán meghaladva 54,4 pontra, 25 havi csúcsra emelkedett májusban az áprilisi 51,3 pontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Májusban az amerikai feldolgozóipari BMI előzetes értéke az elemzők által várt stagnálás, 50,0 pont helyett 50,9 pontra emelkedett.

A szolgáltatóipari BMI az áprilisban jegyzett és az elemzők által májusra is várt 51,3 pontról 54,8 pontra, 12 havi csúcsra emelkedett az év ötödik hónapjában.

Az S&P Global adatai alapján májusban az amerikai gazdasági aktivitás erősödéséhez elsősorban a szolgáltatószektor egy éve a legjelentősebb teljesítménynövekedése járult hozzá, míg a feldolgozóipar szintén bővülést ért el. A folytatódó leépítések ellenére a foglalkoztatás visszaesésének üteme lassult, mivel a vállalatok következő egy évre vonatkozó üzleti kilátásai javultak, valamint a rendelésállomány is nőtt.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza szerint a májusi előzetes BMI-adatok az Egyesült Államok gazdaságának szilárd növekedésére utalnak a második negyedévben.

A bővülő rendelésállomány hatására a kibocsátás nőtt, az üzleti bizalom pedig erősödött, azonban a vállalatok kilátásai óvatosak, az infláció és a kamatok alakulásának bizonytalansága, valamint a geopolitikai instabilitás és az elnökválasztás miatt - tette hozzá Chris Williamson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!