Befejezték a mentést az elárasztott aranybányában az orosz Távol-Keleten

Kék hírek, 2024.04.01

Befejezték mentést az Amur-vidéki Pionyer aranybányában, ahol a március 18-án bekövetkezett kőzetomlás miatt 13 bányász rekedt a föld alatt - közölte hétfőn a tulajdonos Pokrovszkij Rudnyik bányavállalat sajtószolgálata.

A döntést a mentés vezetője hozta meg a műszaki tanács ajánlásai alapján. Utóbbi testület a Pionyer bánya, a rendkívüli helyzetek minisztériuma, és a Militarizált Bányamentőegység (VGSzCs) állami vállalat képviselőiből állt.

A kutatófúrások segítésével a mentők megállapították, hogy minden olyan járatot, amelyben a bányászok tartózkodhattak, elárasztott a víz, az iszap és a jég. A szerencsétlenség áldozatai a 125 méter mélyen két héttel ezelőtt történt bányaomlás óta nem adtak életjelet.

A régióban korábban szükségállapotot rendeltek el, és a biztonsági előírások megsértése miatt eljárást indítottak a bányavállalat ellen. A blagovescsenszki városi bíróság előzetes letartóztatásba helyezte Alekszej Birjukovot, a Pionyer ügyvezető igazgatóját, a nyomozás eredménye szerint ugyanis tudomása volt arról, hogy a bányatevékenység közelében nagy víztömeg gyűlt össze, mégsem hozott intézkedéseket ennek lecsapolásra, ami megelőzhette volna a kőzetomlást.

Szakértők szerint a mentés folytatása további kőzetomlást okozhatott volna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!