Pénzbüntetést javasol az ügyészség egy férfi ellen, aki hamis ajánlásokat adott le az országgyűlési választásokon

Kék hírek, 2024.04.08

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt és pénzbüntetés kiszabását indítványozza egy férfi ellen, aki a 2022-es országgyűlési választásokon úgy indult jelöltként, hogy ehhez hamis ajánlásokat használt fel.

A Fővárosi Főügyészség azt közölte hétfőn az MTI-vel, hogy a vádirat szerint a férfi a 2022. április 3-án tartott országgyűlési választáson egy budapesti választókerületben kívánt indulni.

Ehhez 2022 februárjában átvette a nevére kiállított ajánlóíveket, amelyeken az induláshoz szükséges, legalább 500 érvényes ajánlást kellett összegyűjtenie.

A vádlott pár nap múlva leadott 99 már kitöltött ajánlóívet több mint 700 aláírással.

A választási bizottság az ajánlások alapján nyilvántartásba is vette, utólag azonban kiderült, hogy 52 aláírás nem a névtulajdonosoktól származik, 13 ajánlóként feltüntetett ember pedig már korábban elhunyt.

Az ügyészség szerint a férfi, annak érdekében, hogy a választási bizottság az ajánlásokat érvényesnek fogadja el és ezáltal jelöltté válhasson, aláírásával valótlanul igazolta, hogy az íveken szereplő ajánlásokat személyesen ő gyűjtötte, és a felsorolt személyek ajánlása valós.

A férfi a választáson végül a leadott szavazatok kevesebb mint fél százalékát szerezte meg - tették hozzá.

A Fővárosi Főügyészség a férfit a választás rendje elleni hamis adatok feltüntetésével elkövetett bűntettel vádolja, és azt indítványozza, hogy vele szemben a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!