Szkripal-ügy - Szlovénia konzultációra hazarendeli moszkvai nagykövetét

Kék hírek, 2018.03.29

Szlovénia csütörtökön konzultációra hazarendeli moszkvai nagykövetét, Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt, amelynek elkövetésével a brit kormány Oroszországot gyanúsítja. A nagykövet egyébként szabadságát tölti otthon, és még a nap folyamán beszél Karl Erjavec külügyminiszterrel.

Miro Cerar szlovén ügyvivő miniszterelnök a kormányülést követően újságíróknak elmondta: a nagykövet valószínűleg arról fogja tájékoztatni a külügyminisztert, hogy ő hogyan látja a helyzetet, és Moszkva miként ítéli meg az ügyet.

Cerar szerint ezzel Szlovénia is hozzájárult az Európai Unió és a NATO által bevezetett intézkedésekhez.

Erjavec egy nappal korábban azt mondta: Szlovénia várhatóan nem csatlakozik azon országokhoz, amelyek orosz diplomaták kiutasításáról döntöttek. Úgy vélte, hogy először fel kell deríteni, mi történt Salisburyben, mert az ügy szerinte tisztázatlan és meglehetősen bizarr.

A jobboldali ellenzék mindazonáltal nem ért egyet a kormány álláspontjával.

Jozef Horvat, a parlament külügyi bizottságának elnöke, az ellenzéki Új Szlovénia (NSI) párt tagja jövő hétre bizottsági ülést hívott össze, hogy a kisebb pártok véleményét is meghallgassa az Oroszországgal szembeni lehetséges diplomáciai szankciókról.

Véleménye szerint a kormány nem hozhat döntést, mert korlátozott jogkörökkel rendelkezik, miután Cerar két hete lemondott kormányfői tisztségéről. Mint mondta, erről a nemzetgyűlésnek kell határoznia.

Szkripal és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került kórházba. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, s tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország a felelős. Moszkva ezt visszautasította. Az ügy egyre inkább elmérgesedett, a vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. A nyugati államok jelentős részben felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Számos európai kormány, az Egyesült Államok, illetve Kanada is bejelentette, hogy orosz diplomatákat utasít ki megtorlásul az idegméreggel elkövetett angliai merénylet miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!