Török puccskísérlet - Elrendelték újabb közel kétszáz gülenizmussal gyanúsított ember letartóztatását

Kék hírek, 2020.06.16

Elfogatóparancsot adott ki kedden Törökországban az izmiri és az ankarai főügyészség 186 ember ellen azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban álltak a 2016. július 15-i törökországi puccskísérletért felelőssé tett nemzetközi gülenista hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az égei-tengeri török kikötőváros, Izmir főügyészsége 167 ember, köztük 119 aktív szolgálatos katona őrizetbe vételét rendelte el. Azzal gyanúsítják őket, hogy nyilvános telefonon tartották a kapcsolatot a gülenista mozgalom azon megbízottjaival, úgynevezett "titkos tanítómestereikkel", akik a hadseregen belül végzett rejtett tevékenységükért feleltek.

A török főváros, Ankara főügyészsége 19 további ember ellen rendelt el hatósági fellépést. Az érintettek közül 15-en állítólag felhasználói voltak a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő alkalmazásnak, amelyen keresztül a török vezetés szerint a 2016-os összeesküvést is szervezték, négy embert pedig azzal gyanúsítanak, hogy különféle pozíciókat töltöttek be a hálózatban.

A keddi razziákban a rendőrség 113 embert már előállított.

Ankara az 1999 óta az Egyesült Államokban élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok mozgalmát vádolja a 2016. júliusi meghiúsult hatalomátvételi kísérletért. Ő azonban tagadja, hogy bármi köze is lett volna a történtekhez. A hivatalos álláspont szerint a terrorszervezetnek nyilvánított hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderő soraiba is.

A csaknem négy éve tartó megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtja, hanem a hálózat feltételezett tagjait, támogatóit is. A hatóságok az elmúlt években százezreket vettek őrizetbe, tízezreket zárattak börtönbe, ezreket ítéltek szabadságvesztésre, köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, orvosokat, tanárokat, üzletembereket és újságírókat, ami miatt a török kormányzatot számos nemzetközi bírálat érte.

A tisztogatások több hónap elteltével két hete kedden vettek új lendületet. Hasonló léptékű fellépésekre február közepe óta nem volt példa. Múlt kedden Törökország-szerte a biztonsági erők 414 jelenlegi és egykori tagja ellen adtak ki elfogatóparancsokat gülenizmus gyanújával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!