1956 - Rétvári Bence: 227 könyv és kiadvány jelent meg az emlékévben

Kultúra, 2017.06.11

Az 1956-os emlékévben 227 könyv és kiadvány jelent meg - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a 88. Ünnepi Könyvhéten vasárnap.

A beszélgetésen - amelyet abból az alkalomból szerveztek, hogy hamarosan zárul az 1956-os emlékév - az államtitkár ismertette: a könyvek, kiadványok mellett 510 úgynevezett büszkeségpont, vagyis emlékhely létesült, 426 rendezvényt szerveztek, csaknem 100 filmes forgatókönyv vagy dokumentumfilm született, 91 művészeti produkció, 98 kiállítás és 65 kutatóprogram valósult meg, 39 romkocsma kapott '56-os díszítést.

Rétvári Bence hangsúlyozta: Magyarország számára a 20. század egyik legmeghatározóbb eseménye volt az 1956-os forradalom és szabadságharc. Sokan úgy érezték, az 50. évforduló megünneplésekor nem emlékeztek meg méltóan a forradalom hőseiről - mondta, hozzátéve, tíz évvel ezelőtt nem volt a mostanihoz hasonló széles körű ünnepségsorozat, nem jött létre ennyi emlékhely, könyv, irodalmi vagy zenés mű. Emellett az idő haladtával egyre kevesebben vannak, akik még a személyes emlékeiket oszthatják meg másokkal - jegyezte meg, azt indokolva, miért írtak ki pályázatokat.

Békés Márton történész többi között arról beszélt, hogy 1956 valóban forradalom és szabadságharc volt, ehhez képest a rendszerváltoztatás óta eltelt időszakban véleménye szerint senki nem merte nevekhez, arcokhoz, életekhez kötni a történteket. A mostani emlékév azonban erről szólt - tette hozzá.

Rétvári Bence ugyancsak arról beszélt, hogy arcot kívántak adni azoknak a fiataloknak, akik egyik napról a másikra a történelem alakítóivá váltak: óriásplakátokon, kampányfilmekben, vírusvideókban az ő arcuk, nevük jelent meg, így akarták ezeket a hősöket közelebb hozni az emberekhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!