A Balkán és a Kárpát-medence kincseit bemutató tárlat nyílt Quebecben

Kultúra, 2024.04.06

A Balkán és a Kárpát-medence ősi történeti kincseit bemutató kiállítás látható péntektől a Kanadai Történeti Múzeumban Európa első uralkodói címmel, a tárlat Chicago után érkezett a kanadai Quebecbe.

A kiállítás csütörtökön tartott megnyitóján Caroline Dromaguet, a Kanadai Történeti Múzeum elnök-vezérigazgatója azt a reményét fejezte ki, hogy az egyedülálló tárgyakat bemutató válogatás révén a kanadai látogatók a jelen korban is érvényes ismereteket szerezhetnek a több ezer évvel korábbi viszonyokról.

Vass-Slazar Mária, Magyarország kanadai nagykövete közölte: a jelentős számú magyar anyag lehetőséget nyújt arra, hogy nemzetközi szinten felhívja a figyelmet Magyarország és a Kárpát-medence régészeti kincseire, kulturális örökségére, egyben arra ösztönözze a jövő generációit, hogy megőrizzék ezt az örökséget.

Az Európa első uralkodói című kiállítás az elmúlt egy évben Chicagóban, a Field Museumban volt látható, a világ egyik legnagyobb természettudományi kiállítóhelyén. A kiállítás összeállításában kurátorként vett részt William Parkinson a Field Museum részéről, valamint Gyucha Attila magyar régész, a Georgiai Egyetem munkatársa. Mindkét szakember rendszeresen dolgozik és vezet ásatásokat Magyarországon.

A tárlaton látható többi között a világon legrégebbinek tartott fennmaradt aranytárgy lelet, a Krisztus előtt 4600-4400-ra tett várnai kincs Bulgáriából. A Déri Múzeumból érkezett egy díszített bronz tőr, amelynek korát 3600-3700 évesre teszik, látható egy 2300 éves ezüst harci sisak a mai Románia területéről, valamint Kanadában került a kiállítási anyagba a tápiószentmártoni szkíta aranyszarvas.

Emellett láthatók tárgyak Szerbia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia és Montenegró régészeti kincseiből is.

A teljes anyagot 11 ország 26 múzeumának kincseiből állították össze, köztük 7 magyarországi intézmény bocsátotta rendelkezésre tárgyait.

Az Európa első uralkodói című kiállítás 2025. január közepéig lesz nyitva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!