A fuvoláé a főszerep a MÁV Szimfonikusok pénteki koncertjén

Kultúra, 2024.03.05

A fuvola és Drahos Béla fuvolaművész a főszereplő a MÁV Szimfonikus Zenekar pénteki koncertjén a Festetics-palotában Budapesten.

A MÁV Szimfonikusok kamarazenei hangversenysorozata pénteken folytatódik, a műsor vendégszólistája és karmestere Drahos Béla fuvolaművész. Az esten közreműködik Drahos Rebeka fuvolaművész, Varga Judit csembalóművész, Felletár Melinda hárfaművész és Bartha Mátyás hegedűművész - közölte a zenekar az MTI-vel.

A koncert Johann Sebastian Bach (1685-1750) híres Brandenburgi versenyeinek két darabjával kezdődik. A IV. versenymű szólista csoportja két fuvolából és egy hegedűből áll, az V. versenymű szólóhangszerei a fuvola, a hegedű és a csembaló. A folytatásban Doppler Ferenc (1821-1883) Magyar fantázia című műve, zárószámként pedig Mozart Fuvola-hárfaversenye hangzik el.

Drahos Béla fuvolaművész, karmester a Zeneakadémián 1978-ban diplomázott, főiskolás évei alatt az Operaház zenekarának szólófuvolása volt. Számos hazai és nemzetközi versenyen nyert értékes díjakat. Próbajáték útján elnyerte a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarnál az első fuvolás állását, majd Kobajasi Kenicsiró főzeneigazatósága alatt az Állami Hangversenyzenekar első fuvolása volt.

Hét szóló és kamarazenei műveket tartalmazó CD-t adott ki, karmesteri tanulmányokat folytatott, és a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere lett. Művészetét Liszt-díjjal ismerték el. A Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!