A Magyarország fotóalbuma - 187 alkotótól 274 kép szerepel a kötetben

Kultúra, 2024.04.18

Megjelent a Magyarország fotóalbuma című kötet, amelyben 187 alkotótól 274 fotó szerepel - hangsúlyozta a Magyarország 365 fotópályázat zsűrielnöke az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Kaiser Ottó fotográfus elmondta, hogy az öt éve indult Magyarország 365 fotópályázatra mintegy 120 ezer képet küldtek be amatőr és profi fotósok.

Elmondása szerint tankönyvnek is tekinthető az album, mert akit érdekel a fotográfia, megnézheti, hogy világhírű magyar természetfotósok milyen technikával, milyen gondolatisággal valósítják meg az elképzeléseiket, ami segíthet a fotózás elsajátításában. A fotográfus hozzátette, hogy a könyvből Magyarországot is meg lehet ismerni a kötetbe került vaktérképek segítségével, amelyek megmutatják, hogy hol készült a felvétel.

Kaiser Ottó úgy vélte, hogy nagyon magas színvonalú könyv jött létre. Megjegyezte, a fotókból eddig csak "belső használatra" készítettek könyvet, a Magyarország fotóalbuma című könyv az első, amely kereskedelmi forgalomba is került.

Arról is beszélt, hogy válogatásnál nem a szerző és a helyszín, hanem a fotó volt az elsődleges szempont. Rámutatott: a könyvben képpárokat állítottak össze. Ha jól vannak összeválogatva ezek a képpárok, akkor létrejön egy harmadik kép. Színdramaturgiában, gondolatiságban, formavilágban mindig van egy pont, vagy épp egy ellenpont, ahol a képek találkoznak - fogalmazott Kaiser Ottó.

Kaiser Ottó hangsúlyozta, hogy a digitalizáció óta elmosódtak a határok az amatőr és profi fotósok között. Mint mondta, "felkészült, rendkívül megszállott amatőrökkel van dolgunk", hozzátéve: az amatőr fotósok képei a pályázatra beküldött alkotások a 60-65 százalékát teszik ki.

A válogatásalbumban 60 százalékban természetfotók találhatók, de vannak építészeti, a tárgyi örökséget megörökítő alkotások és életképek is - ismertette a fotográfus.

Kaiser Ottó a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy a 2019-ben indult projektről évről évre bebizonyosodott, hogy sokkal több van benne, mint amire korábban gondoltak, és az is kiderült, hogy rendkívül sok jó minőségű fotó érkezik a pályázatra. Ekkor született meg az elhatározás, hogy könyvet és kiállításokat is készítenek az alkotásokból - tudatta Kaiser Ottó.

Kiemelte, hogy a Magyarország 365 tavaly óta a Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft. segítségével dolgozik. Mint mondta, a képanyag egy online galériában is megtekinthető, az album pedig már megvásárolható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!