A Nemzeti Filharmonikusok és Balázs János koncertjével indítja klasszikus koncertjeit a Margitszigeti Színház

Kultúra, 2024.04.06

Balázs János zongoraművésszel és a Nemzeti Filharmonikusokkal indítja klasszikus zenei koncertjeit a Margitszigeti Színház június 4-én.

A műsor Bedrich Smetana Eladott menyasszony című komikus, mesebeli jellegű operájának nyitányával kezdődik, ezt követi Frédéric Chopin Andante Spianato és Grande Polonaise Brillante szerzeménye - közölte a Margitszigeti Színház az MTI-vel.

A lengyel zeneszerző után a szlovák Alexander Moyzes Garam menti táncok címú alkotása szólal meg, amely Szlovákia folklór hagyományairól mesél a zene nyelvén. Az első felvonásban utolsóként Liszt Ferenc 1852-ben komponált virtuóz, nagyszabású zongoraversenye, a Magyar Fantázia hangzik el Balázs János tolmácsolásában.

Az est második felében Beethovené lesz a főszerep, elsőként 1804 és 1808 között íródott 5. C-moll szimfóniája, ráadásként a mindenki számára ismerős Örömóda dallamai csendülnek fel.

Az est dirigense Madaras Gergely, a francia Orchestre Dijon Bourgogne zeneigazgatója, a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere lesz.

Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező nemzeti emléknapot minden évben nagyszabású eseménnyel ünnepli a Margitszigeti Színház. Az idei év különlegességét az Európai Uniós Tanács soros elnöki tisztsége adja, amelyet június 1-jétől december 31-ig, 20 éves tagságunk során immár másodszor hazánk tölt majd be.

Az ünnepi műsort mindennek tiszteletére a Visegrádi négyek együttműködésben résztvevő országok zeneszerzőinek műveiből, valamint Beethoven 5. szimfóniájából állították össze a szervezők, ráadásként pedig az összetartozás szimbólumaként felcsendül az Unió himnusza, Beethoven 9. szimfóniájának Örömóda című részlete is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!