A személyes visszaemlékezések feltárására és megőrzésére indul kezdeményezés Hódmezővásárhelyen

Kultúra, 2024.03.26

A közös emlékezet tárházát, könyvtárát kívánja létrehozni és bővíteni a Tornyai János Múzeum, ezért az idősebb és a fiatalabb korosztályok számára is pályázatot hirdetnek az együtt megélt történelem rögzítésére - tájékoztatta Nahimi Péter igazgató az MTI-t.

Hódmezővásárhely városa évtizedek óta élen jár a kulturális emlékezet feltárásában és megőrzésében, és az oral history, azaz elbeszélt történelem módszerével feldolgozott személyes emlékek összegyűjtésében. E munkát az eltűnő tanyavilág és parasztság tanulságtevőivel folytatott személyes beszélgetésekkel és azok közreadásával Szenti Tibor író, néprajzkutató alapozta meg. Ezt követően, az Emlékpont megalapítása óta eltelt 18 év alatt százas nagyságrendben készültek életutakat feltáró mélyinterjúk vagy tematikus múltidézések a 20. század második felét kutató és feldolgozó muzeális intézményben - áll a közleményben.

A közgyűjtemény két pályázattal folytatja az értékmentést. Az idősebb, nyugdíjas korosztály számára önéletírói pályázatot hirdet a személyes emlékek és a történelmi korszakok összegzésére. A tartalmi korlát nélküli anyagokat, amelyek nem kizárólag írott, hanem akár hang- vagy videófelvétel formájában is beadhatóak, április végéig várják a szervezők. A pályamunkák akár elhunyt családtagok vagy ismerősök korábban papírra vetett, vagy másként rögzített visszaemlékezései is lehetnek.

A másik felhívással az ifjabbakat célozza meg a múzeum: vállalkozó kedvű fiatalokat keresnek április 10-i jelentkezéssel, hogy házról-házra járva ne csak a hírét vigyék e múltbeli emlékeket megőrző kezdeményezésnek, hanem össze is írják azokat, akik szívesen megosztanák életük értékes és tanulságos pillanatait, s okostelefonnal rögzítsék is e visszaemlékezéseket.

A közeljövőben egy harmadik felhívás is megjelenik az általános iskolás és középiskolás korosztály számára. Ez a pályázat a 21. század okoseszközeivel audiovizuálisan rögzített megéléstörténeteket vár a fiatalok közvetlen - családi-rokoni-ismerősi - környezetéből - tudatta az igazgató.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!