A spanyol kultúra az Európai Hidak fesztivál középpontjában

Kultúra, 2017.09.15

Spanyolországot és a spanyol kultúrát helyezi a középpontba az Európai Hidak fesztivál, a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közös rendezvénysorozata szeptember 17. és 30. között - közölte a Müpa az MTI-vel.

Az összegzés szerint világsztárok koncertjein, színházi és táncelőadásokon, rendhagyó irodalmi és filmprogramokon, beszélgetéseken és kiállításokon keresztül fedezheti fel a közönség a spanyol kultúra sokszínűségét.

Az Európai Hidak fesztivált napjaink egyik legsokoldalúbb énekesnője, egy formabontó régizenei együttes és egy elképesztő energiákat mozgósító flamenco-csapat koncertje nyitja vasárnap. Magdalena Kozená, a Private Musicke együttes, valamint az Antonio El Pipa vezette Companía de Flamenco Szerelem: menny és pokol címmel állította színpadra különleges műsorát.

A cseh mezzoszoprán jóvoltából az ibér barokk Magyarországon alig ismert szerzőivel ismerkedhet meg a közönség, a barokk dalok közé pedig újra és újra a jó kétszáz évvel későbbi flamenco ékelődik: hangszerkíséretes, énekelt népzene és tánc, melyet az andalúz cigányság terjesztett el a 18-19. században. A Pierre Pitzl, "a barokk gitár Jimi Hendrixe" által irányított, csaknem két évtizede működő Private Musicke a cseh mezzoszopránnal már korábban is számos felvételt készített - olvasható a közleményben.

Az Európai Hidak fesztivál keretében látogat Budapestre a spanyol dzsessz legendás alakja, Jorge Pardo is, aki szaxofon- és fuvolajátékával a tradicionális flamenco határain túlra repíti a közönséget szeptember 18-án.

Az andalúziai Córdobából érkező Cordanca Flamenco Táncegyüttes a híres szimbolista festő, Julio Romero de Torres életét és képeit idézi meg. Mercedes Peón a spanyol világzene kultikus alakja, akit hazájában egyszerűen csak Galícia hangjaként emlegetnek, Deixaas című új lemezével lép fel szeptember 23-án. A 2011-es nagy sikerű Müpa-bemutató után két alkalommal, szeptember 22-én és 24-én ismét látható Michael John LaChiusa Federico García Lorca utolsó színpadi művéből készített musical-adaptációja, a táncot, tradicionális színházat és koncertelemeket vegyítő Bernarda Alba háza, Csákányi Eszter, Malek Andrea, Hámori Ildikó és Náray Erika közreműködésével.

Szeptember 25-én spanyol összművészeti esttel jelentkezik a Müpa zenés irodalmi sorozata, a Literárium Extra: Federico García Lorca és művei kerülnek középpontba Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla és Fodor Tamás tolmácsolásában. Szeptember 28-án a BFZ barokk együttese muzsikál "őrült" spanyol hangulatban a brit karmester, Jonathan Cohen vezetésével, szeptember 29-én pedig kortárs spanyol műveket hallhatunk a Fesztiválzenekar művészeitől Pascal Rophé francia dirigens értelmezésében.

Az Európai Hidak fesztivál ihletője minden évben egy olyan ország, amely sokszínű kulturális kínálattal és komoly zenei hagyományokkal rendelkezik. 2013 őszén a cseh, 2014-ben pedig a német kultúráé volt a főszerep. 2015-ben osztrák szomszédainkhoz kerülhettünk közelebb, 2016-ban pedig Franciaország állt a középpontban. Idén - az ötödik fesztivál alkalmával - Spanyolország kulturális gazdagságából ad ízelítőt a fesztivál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!