A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör a hétvégén ünnepli fennállásának 85. évfordulóját

Kultúra, 2017.05.31

A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör a hétvégén ünnepli fennállásának 85. évfordulóját, a szervezet a horvátországi magyarság legrégebben működő művelődési egyesülete - közölte az MTI-vel Ranogajec-Komor Mária, az egyesület elnöke.

Mint mondta: a szervezetet 1932-ben alapították Zágrábban élő magyarok, valamint a fővárosban tanuló vajdasági és horvátországi magyar egyetemisták. Az Ady-kör a 60-as és a 70-es években élte fénykorát, amikor évente ötven egyetemista is érkezett a horvát fővárosba a Vajdaságból és Szlavónia-Baranyából - hangsúlyozta. Szavai szerint ezeknek az egyetemistáknak második otthona volt az egyesület.

Ranogajec-Komor Mária kiemelte, hogy a szervezet legfőbb feladata a magyar kultúra és a hagyományok ápolása.

Az Ady-körnek jelenleg 301 tagja van, akik érdeklődésüknek megfelelően részt vehetnek a színjátszó, a zenei és az asztalitenisz szakcsoportokban, valamint a vegyeskar munkájában - mondta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy emellett számos kiállítást és a körtagok számára ingyenes magyar nyelvi műhelyt is szerveznek. Az egyesületben rendszeresen megemlékeznek a magyar nemzeti ünnepekről, irodalmi és kultúresteket, valamint hagyományápoló rendezvényeket is tartanak, mint például a farsangi mulatság.

Az Ady-kör együttműködik más horvátországi és magyarországi szervezetekkel, így a Zágrábban működő Városi Magyar Kisebbségi Tanáccsal, a Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társasággal, a Zrínyi Miklós Cserkész Csapattal, a Potocnica óvodával, az Ivan Gundulic kétnyelvű általános iskolával, a Magyar Intézettel és a hungarológia tanszékkel is.

"Nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlásra, ezért jó kapcsolatot ápolunk a zágrábi kétnyelvű óvodával és általános iskolával, valamint a hungarológia tanszékkel" - magyarázta az Ady-kör elnöke. Zágráb egyetlen magyar óvodai csoportja 1994-ben kezdte meg működést és az elmúlt két évtizedben több mint háromszáz gyerek járt a magyar csoportba. Az általános iskolában negyedik osztályig két nyelven tanulhatnak a diákok, ötödik osztálytól pedig anyanyelvápoló órákon vehetnek részt. Évente a város egész területéről 8-18 kisdiák jár a kéttannyelvű iskolába. A hungarológiai tanszéket az 1993/1994-es tanévben alapították és zágrábi egyetem bölcsésztudományi karán belül működik. A tanszékről több fiatal is bekapcsolódott az egyesület munkájába.

Az évfordulós ünnepséget pénteken este könyvbemutatóval és az egyesület életét illusztráló fotókiállítással nyitják meg. Szombaton alkalmi műsorral készülnek a szervezők a városi színházban. Vasárnap pedig magyar szentmisét is tartanak a horvát parlament mellett álló Szent Márk-templomban.

Zágrábban a 2011-es népszámlálási adatok szerint közel 1200 magyar él. A kis lélekszámú magyarság ennek ellenére évtizedek óta aktív résztvevője a város szellemi és kulturális életének.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!