Aczél Petra: a Montágh Szalon háttértudást nyújt

Kultúra, 2024.03.28

A Montágh Testület által megszervezett Montágh Szalon háttértudást ad ahhoz, hogy a nézők és a hallgatók nyelvi és nyelvhasználati kérdésekben eligazodjanak. Erről Aczél Petra, a Montágh Testület elnöke beszélt az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Mint fogalmazott, a közmédia vezetői, akik a Montágh Szalonban ezekről a kérdésekről kéthetente beszélgethetnek, terveikben, stratégiáikban, kollégáik mentorálásában felelősek abban, hogy mi várható, mire lesz szükség a jövőben.

A Montágh Szalon szerdai első rendezvényén a mesterséges intelligencia és a nyelvhasználat közötti kapcsolat témája volt fókuszban, a vendég Prószéky Gábor programtervező matematikus, nyelvész, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója volt.

Aczél Petra a műsorban kiemelte: az eseményen betekintést nyertek a nagy nyelvi modellek, a ChatGPT működésébe, amely hatalmas adatbázison dolgozva készít szövegeket. "Ez a program sokféle szöveg nagyon gyors elkészítésére képes. és ezzel segítheti munkánkat. Ugyanakkor a professzor úr hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia semmit olyat nem tud, amit az ember ne tudna, és bár nagyon megtévesztően szövegez, a világot sem ismeri" - tette hozzá.

A Montágh Testület elnöke kitért arra, hogy a program a szavak szószerkezetének megismerésével jut egyre kiterjedtebb felismeréshez.

"A ChatGPT a valóságunkat, a kultúránkat nem ismeri, ilyen értelemben nem résztvevő az életünkben. Nagy kérdés, hogy pusztán szövegekből meríthető-e tudás, pusztán szövegeken alapulva megbízható-e az a szöveg, amit alkot. Ahogy Prószéky Gábor is elmondta, nekünk az a dolgunk, hogy ezeket a szövegeket ellenőrizzük, stilizáljuk" - mondta.

Arról is beszélt, hogy idegen nyelvek fordításában szintén nagyon hasznos a ChatGPT, de nagy figyelemmel kell kísérni, miként kezelik az oktatásban, amikor ezt a diákok használják. Hozzátette: a ChatGPT mindazonáltal segítheti a kevesek által beszélt élő nyelvek túlélését.

Aczél Petra a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is vendége volt. Elmondta, hogy a Nyelvtudományi Kutatóközpont munkatársai kifejlesztették a mesterségesintelligencia-alapú szövegszerkesztő és nyelvelemző szoftvert, a PULI-t, amelyet hazai intézmények tudnak használni.

Elhangzott, hogy a ChatGPT jelenleg mintegy 121 millió magyar szóból építkezik, az angol nyelv esetében ez a szám 181 milliárd.

"A felelősségünk abban áll, mire használjuk a mesterséges intelligenciát, az általa nyújtott eddiginél sokkal nagyobb hatékonyságot. A Montágh Szalon a vezetői és a befogadói felelősség kérdését járja körül az új eszköz használatában" - jegyezte meg Aczél Petra.

Az anyanyelvi és viselkedéskultúra ápolására létrehozott Montágh Testület által megszervezett Montágh Szalonban a közszolgálati média vezetői beszélgethetnek kéthetente a már tapasztalható vagy a jövőben várható intellektuális és kulturális kihívásokról, tudományos fejlesztésekről.

Aczél Petra a Kossuth rádió műsorában elmondta, hogy a Montágh Szalon következő eseményének témája a sportkommunikáció lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!