Augusztus 18-25. között szervezik meg a 15. Kolozsvári Magyar Napokat

Kultúra, 2024.04.10

Augusztus 18-25. között szervezik meg idén a 15. Kolozsvári Magyar Napokat (KMN) - jelentették be a szervezők szerdán sajtótájékoztatón Kolozsváron.

Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke és Szabó Lilla programigazgató közölték, hogy Erdély legnagyobb kulturális fesztiválját idén A hét meg a nyolcát! mottóval szervezik meg, mintegy "kettéosztva" a rendezvénysorozat életkorát.

Gergely Balázs emlékeztetett: a 15. KMN két romániai választási tömb között zajlik, és reményét fejezte ki, hogy a többi kulturális rendezvénnyel együtt "a béke szigetévé" változtatja a kincses várost.

Elmondta: a kulturális előrendezvények már az augusztus 18-át megelőző hétvégén elkezdődnek. Társrendezvényként idén augusztus 16-21. között második alkalommal tartják meg a Magyar Egyházzenei Fórumot. A Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, karmester vezette kétévente megtartott rendezvényre az egész Kárpát-medencéből várnak kórusokat.

A KMN nyitógáláját augusztus 19-én tartják a magyar színházban, majd a következő napokban a Főtéren várják változatos koncertprogrammal az érdeklődőket. Az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a 26. Szent István-napi Néptánctalálkozó gálaműsorával rajtol a nagyszínpadi program, augusztus 21-én 19 órától a Zanzibár és a Neoton Família ad koncertet.

Augusztus 22-én a Parno Graszt művészei lépnek színpadra, majd az Elefánt csap a húrok közé. Augusztus 23-án a Vastag Tamással kiegészült Debrecen Big Band játszik nagyzenekari jazzt. Őket egy kolozsvári koncertkülönlegesség követi, Miklós Gyuri gitáros számos vendégelőadóval együtt lép fel.

Gergely Balázs hangsúlyozta: augusztus 24-én a sepsiszentgyörgyi Raklap zenekar és a Kowalsky meg a Vega koncertezik, majd augusztus 25-én nótagálával és Demjén Ferenc koncertjével zárul a rendezvénysorozat.

A Főtér mellett a KMN-nek idén is kiemelt helyszíne lesz a Bánffy-udvar a Petőfi-színpaddal, valamint a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvarán tavaly először beüzemelt Főtér23.

Szabó Lilla a többi helyszínt ismertetve elmondta: a felújított Farkas utca ismét fesztiválutcaként üzemel a hagyományos kézművesvásárral. A Kolozsvári Református Kollégium udvarán Folkudvar üzemel az Erdélyi Hagyományok Háza és a Heltai Alapítvány szervezésében, míg a Farkas utcai templom melletti Romkertben az Emese park és a Salina Compania hagyományőrzői várják majd a legkisebbeket.

A Szentegyháza utca 4. szám alatt az Ifjúsági udvar, a Fogoly utcában a Borutca erdélyi és magyarországi borászai várják a vendégeket. Emellett augusztus 24-én tartják a 6. KMN Donaton Futóversenyt és az örömfőzést a törökvágási skanzenben. Újabb zöldövezetbeli programként kétnaposra bővül a Iuliu Hateganu parkbeli családi sportnap, augusztus 17-18-án edzésbemutatókkal, versenyekkel várják a magyar gyerekeket, családokat.

Gergely Balázs az MTI kérdésére közölte: a szervezők igyekeznek az idén felújított és sétálóövezetté alakított belvárosi utcákat is bevonni a helyszínek közé, ehhez benyújtották a városházára a területfoglalási engedélyt. Főként a Főtérre nyíló Szentegyház és Egyetem utcát szeretnék kihasználni, de a főszervező szerint az utóbbira nemrég visszahelyezett Mária-oszlop védelme miatt még kérdéses a lacikonyhák léte és helyszíne.

A 15. KMN-ről további információkat a rendezvénysorozat Facebook-oldalán lehet találni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!