Az építési területekre beköltőző partifecskék védelmére figyelmeztet az MME

Kultúra, 2024.04.08

Évről évre probléma az építési területekre beköltőző partifecskék védelme, ezért körültekintő munkavégzésre és megelőzésre figyelmezteti a beruházókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A szervezet hétfői közleménye szerint sok éve jelentkező madárvédelmi probléma országszerte, hogy a tavasszal Magyarországra visszatérő partifecskék épületalapokba, és építési földhányásokba költöznek be, olyan helyekre, ahol éppen ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy különben az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és az etető madarak, valamint a fiókák pusztulását okozhatja. Az egyesület a rézsűzés mellett egy mindenhol alkalmazható olcsó és egyszerű megelőző módszert, a potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás letakarását ajánlja az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság és az önkormányzatok figyelmébe.

Április második felétől a nyár elejéig könnyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába, friss, vagy az előző évekből maradt építési, különösen gyakran autópálya-építkezés földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és -árkokba több tucatnyi, vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecskepárok. Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható. A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket, amelynek megállapításához érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakmai segítségét kérni, akár a napi munkavégzést követően, de legalább egy napos munkamegszakítás esetén mindenképp ponyvás, Raschel-hálós takarással érdektelenné teszik a partifecskék számára.

Az MME a két sárfészket építő település faj, a füsti és a molnárfecske mellett elindította a partfalakban fészkelő partifecskék és a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok költését segítő akcióját is. A téli időszakban erodálódott, egy-két méter magas partfalak március-áprilisi függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára, valamint ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is.

A fecske- és gyurgyalagfészkek adatait továbbá folyamatosan lehet rögzíteni a Fecskeles okostelefonos alkalmazásban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!