Az este - Csák János a szabadság és az egyensúly összefüggéseiről beszélgetett Schmidt Máriával

Kultúra, 2024.04.01

Szabadsághiányos állapotban van a nyugati civilizáció, és ez egyenlőtlenségekhez vezet - mondta a Kossuth rádió Az este című, hétfőn elhangzott adásában Schmidt Mária. A Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára Csák János vendége volt. A kultúráért és innovációért felelős miniszter, aki havonta egy alkalommal házigazdája a műsornak, a szabadság és az egyensúly összefüggéseiről beszélgetett vendégével.

Csák János Az este című rádióműsor házigazdájaként Schmidt Máriával beszélgetett Csák János úgy fogalmazott: a nyugati civilizációban láthatóan felborult az egyensúly, az egyéni szabadság felülkerekedik a közösség rendjén és szabadságán.

Schmidt Mária azt mondta, hogy a magyarok a kommunizmus évei alatt nem rendelkeztek azokkal a szabadságjogokkal, amelyekkel a nyugati civilizáció. "Majd mi szabadok lettünk, visszanyertük a szabadságunkat, és úgy tűnik, hogy a nyugati civilizáció pedig teljesen elveszítette" - emelte ki. Úgy fogalmazott, hogy a nyugati civilizációban korlátozzák a vallásszabadságot, a szólásszabadságot, a sajtószabadságot és az akadémiai szabadságot. Azaz minden olyan szabadságjogot, "amely ahhoz kell, hogy a közös dolgainkat közösen, szabadon meg tudjuk vitatni - jegyezte meg.

"A szabadsághiányosság kezd extrém irányba elfajulni, a nyugati világban az akadémiai élet elesett, a média elesett" - jelentette ki, megjegyezve, hogy tapasztalatai szerint az angolszász világban maradtak meg inkább a "szabadság kis körei".

Az orosz- ukrán háborúról szólva Schmidt Mária arra hívta fel a figyelmet, hogy az is olyan téma, amelyről a nyugati civilizációban nem lehet vitatkozni, az elitet nem lehet vitára kényszeríteni. Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök többször is követelte az európai vezetőktől, "legyen B-terv". "Nem hallják meg, nem is értik, hogy mi a B-terv, mert mindenben csak egy megoldást tűrnek" - hangsúlyozta.

Csák János azt mondta, sokszor hallani olyan véleményeket, hogy azok az ázsiai országok, amelyek bizonyos mértékben meg tudták őrizni a konfuciánus hagyományokat, inkább a harmónia és az egyensúly felé hajlanak. Hozzátette, utazásai során nem ezt tapasztalta, sem Koreában, sem Japánban, sem Szingapúrban.

A legnagyobb probléma, hogy "kiüresítettük az eget" - reflektált Schmidt Mária, megjegyezve, hogy helyette olyan szentségek, tájékozódási pontok maradtak, amelyek valójában nem nyújtanak kapaszkodót. Véleménye szerint a rohanó élet, "a szent fogyasztás", a teljesítménykényszer a jellemző; a többség az "influenszerek percnyi ügyeit hajszolja", közben az élet igazi értelme, a család háttérbe szorul.

"Az isten hiánya az egyén felértékelődésével járt, eluralkodtak az egók, mindenki egotripben van és azt gondolja, hogy róla szól a világ" - jelentette ki a történész. Mint mondta, "naponta látunk olyan magukat felfújó egyéniségeket, akik a közteret eluralják, de nem adnak" kapaszkodót vagy reményt. Kipukkadnak - jegyezte meg Csák János.

A miniszter arra is kitért, hogy mára háttérbe szorult az régi politikai-teológiai kérdés, miszerint élhet-e az ember transzcendens iránymutatás nélkül. Mint mondta, Patrick Deneen amerikai professzor Rezsimváltás című könyvében azt fejti ki, hogy az elit megsüketült, nem hallja, hogy az emberek mit mondanak. Úgy értékelte, hogy a nyugati világban az elit "téves önképben van, még azt is tagadja, hogy elit".

Schmidt Mária véleménye szerint az elit egy része mind az Amerikai Egyesült Államokban, mind Nyugat-Európában "szürke, jellegtelen, gerontokrata, ötlettelen, vízió nélküli, alibipolitikusokból áll", akik félnek bármit mondani. Az elit másik része egotripben van; olyan dolgokat talál ki, ami nem érdekli az embereket - mondta, megjegyezve, hogy ez az elit lenézni az embereket.

Csák János a műsor zárásaként kiemelte: "Magyarországnak az a feladata, hogy a józan eszünket megőrizve, a józanság hangja legyen, mint olyan sokszor az 1100 éves történelemben".
(MTI)

Galériánk

Csák János Az este című rádióműsor házigazdájaként Schmidt Máriával beszélgetett Csák János Az este című rádióműsor házigazdájaként Schmidt Máriával beszélgetett
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!