Az ipar- és tervezőművészet a témája a 2017-es Nemzeti Szalonnak a Műcsarnokban

Kultúra, 2017.03.09

A kortárs magyar ipar- és tervezőművészet lesz a témája a 2017-es Nemzeti Szalon Körülöttünk című, áprilisban a Műcsarnokban nyíló kiállításának - mondta el Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója csütörtökön Budapesten.

A mai világban az elektronikus tudás megkerülhetetlen, azonban a tárlat csaknem 400 művész alkotását felvonultató, rendkívül erős, nemzetközi jelentőségű anyaga felveti, hogy legalább ennyire megkerülhetetlen a kézműves iparművészet által felhalmozott ezredéves tudásanyag is. A kétfajta tudás helyes egyensúlya a záloga civilizációnk harmonikus jövőjének - fűzte hozzá.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára, Kucsera Tamás Gergely hangsúlyozta: hatalmas siker, hogy 2016-ban a Műcsarnok kiállításai összesen több mint 100 ezer látogatót fogadtak.

A Műcsarnok 2014 óta működik az MMA intézményeként, ugyanebben az évben indult a Nemzeti Szalon is. 2016-ban a média- és fotóművészeti témájú Nemzeti Szalon mintegy 17 ezer látogatót vonzott - idézte fel.

Az ipar- és tervezőművészet nyolc, egymástól élesen elkülöníthető szakterületét bemutató 2017-es Nemzeti Szalon kurátorai Scherer József és Sára Ernő tervezőművészek, az MMA rendes tagjai lesznek. A Körülöttünk című tárlat április 22-től augusztusig lesz látogatható.

A csütörtöki eseményen Szegő György hangsúlyozta: a Nemzeti Szalonoknak köszönhetően az elmúlt években több mint 600 művész alkotásai kaptak helyet a Műcsarnokban, amely így képes megmutatni az egymás mellett élő különböző művészetfelfogásokat.

A művészeti igazgató kiemelte azt is, hogy várhatóan több mint 35 ezer látogatóval zár Az első aranykor című kiállítás március 12-én a Műcsarnokban, megelőzve ezzel 2016 egyik legsikeresebb tárlatát, a világhírű fotóművész, Steve McCurry legendás képeit bemutató kiállítást is, amely 32 ezer látogatót vonzott.

A sajtótájékoztatón Bán András, a Műcsarnok vezető kurátora a 2017-es őszi szezon húzókiállításának nevezte Sebastiao Salgado Genesis című fotótárlatát. Mint fogalmazott, a neves brazil művész képein olyan, a teremtés óta még mindig érintetlen tájakat örökített meg, amelyek reményt jelentenek egy egészséges jövőre.

Hozzátette: az őszi szezonban két kiállítással szeretnék segíteni az elmúlt évtizedekben bizonyos pontokon megcsontosodott művészeti kánon újragondolását. Önálló tárlat mutatja be Karátson Gábor nem nagy számú képből álló, de nagyon jelentős festőművészeti életművét, valamint a kissé elfelejtett mester, Schéner Mihály munkásságát.

Emellett olyan mesterek - például Csutoros Sándor és Bocz Gyula szobrászok - alkotásaiból válogató kiállítással is készül idén a Műcsarnok, akiknek az életpályája rendkívül sokat ígért a 60-70-és években, azonban művészi karrierjük a kor történelmi körülményei mégsem tudott teljesen kibontakozni. A tárlat kurátora, Szemadám György filmet is készít a témában - mondta el Bán András.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!