Ázsiában turnézott a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica

Kultúra, 2017.06.09

Európai klasszikusok és kortárs modernek művei szólaltak meg a Keller András vezette Concerto Budapest és Gidon Kremer kamaraegyüttesének közös ázsiai turnéján.

Rendhagyó és egyedülálló projekt volt a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica közös ázsiai turnéja - mondta el Keller András karmester, a Concerto Budapest művészeti vezetője pénteken az MTI-nek. Emlékeztetett arra, hogy a turné előtt, májusban három koncertet adtak Magyarországon Gidon Kremer hegedűművész 70. születésnapja alkalmából.

Ezt követően a két zenekar, a Concerto Budapest és Gidon Kremer húszéves fennállását ünneplő kamaraegyüttese Peking, Hszian, Szöul és Tajpej első számú hangversenytermeiben lépett színpadra.

A két zenekar nagyszerűen játszott, inspirálták egymás játékát, amely dinamikus és színes volt - fogalmazott Keller András, aki gyümölcsözőnek nevezte az együttműködést. Kiemelte, hogy minden helyszínen egészen rendkívüli ünneplésben volt részük, a közönség akár reggelig követelte volna a ráadásokat. Három ázsiai országban két programmal léptek fel, és mindkettő egyaránt meleg fogadtatásban részesült, mindenütt teltházak fogadták az együtteseket.

A repertoár a lehető legszélesebb kínálatot nyújtotta: az egyik műsorban Bach d-moll Kettősversenye hegedűre, valamint Philip Glass Kettősversenye hegedűre és csellóra hangzott el, tehát a lehető legtávolabbi időív volt a két mű között, majd Beethoven VII. szimfóniája volt műsoron. A másik programban Dohnányi viszonylag ritkán hallható Szimfonikus percek című remekművét, Sibelius d-moll hegedűversenyét, valamint Muszorgszkij - Ravel Egy kiállítás képeit szólaltatták meg.

Keller András hangsúlyozta: igyekeztek minél vonzóbb, színesebb, érdekesebb műsort összeállítani és olyan műveket összeválogatni, amelyekben a két együttes játéka jól tud érvényesülni.

A pekingi Kínai Nemzeti Nagyszínházban adott koncerten szűnni nem akaró tapssal négy ráadást követelt a közönség, a turné zárókoncertjét Tajpejben "az év legnagyszerűbb koncertjeként" hirdették a helyi híradások.

Az idén 110 éves Concerto Budapest zenekart 10 éve vezeti Keller András hegedűművész és karmester, a Keller Quartet alapítója. Irányítása alatt a zenekarhoz sok fiatal tehetség csatlakozott, a megfrissült zenekar ezáltal új színt hozott a zeneéletbe. A fejlődés eredményeképpen folyamatos meghívásokat kapnak Kína, Franciaország, Németország, Japán, Spanyolország és az Egyesült Államok rangos koncerttermeibe.

Keller gyakran hív meg világsztár vendégművészeket és külföldi szólistákat Magyarországra, többek között az idén 70 éves Gidon Kremert is, akihez évtizedes művészbarátság fűzi. A mester által alapított Kremerata Baltica vonószenekart a világ legjobbjai között tartják számon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!