Barbárok címmel látható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása a Várkert Bazárban

Kultúra, 2024.04.10

Barbárok - Táncköltemények Móricz Zsigmond írásai nyomán címmel látható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása csütörtökön este a Várkert Bazárban - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írják, a tánckölteményekben Móricz Zsigmond tiszazugi méregkeverő asszonyai, a Pillangó című kisregény szerelmespárja és a címadó Barbárok novella szereplői, szatmári gyűjtéseinek parasztjai kelnek életre.

A közleményben kiemelik, hogy Móricz Zsigmond szatmári néprajzi gyűjtései során került igazán közel a magyar paraszti kultúrához. A parasztság életének megismerését tartotta legfőbb iskolájának. "Kimeríthetetlen mondanivaló duzzadt bennem, és 25-30 év alatt nem fogyott ki az a tarisznya, amit ott és akkor tömtem meg mohó kapzsisággal a nép életének mindenféle anyagával" - idézik az író szavait.

Mint írják, Móricz Zsigmond ismerte a magyar parasztság sorsát és mélyen együttérzett vele, és nemcsak azért, mert az ő gyökerei is oda nyúltak vissza, hanem mert egész életében visszajárt hozzájuk töltekezni. Az író elsőként mutatott példát arra, hogy miként lehet és kell a nemzeti hagyományainkat leginkább megőrző parasztság kultúrája felé szeretettel fordulni - fogalmaznak a közleményben.

Az előadás koreográfiáját Zs. Vincze Zsuzsa Kossuth-díjas, érdemes művész és Zsuráfszky Zoltán, a nemzet művésze, Kossuth-díjas, kiváló művész készítette. A zenét Kiss Ferenc, Gryllus Dániel, Árendás Péter és Balogh Kálmán jegyzi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!