Bertrand de Billy vezényletével adnak koncertet a Nemzeti Filharmonikusok

Kultúra, 2017.10.21

Radovan Vlatkovic kürtművész lép színpadra a Nemzeti Filharmonikusokkal Bertrand de Billy vezényletével október 26-án a Müpában.

A zenekar előadásában Wagner Siegfried-idillje, majd Mozart Esz-dúr Kürtversenye szólal meg, amelynek szólistája a Salzburgi Mozarteum és a madridi Zsófia Királynő Zeneakadémia professzora, Radovan Vlatkovic kürtművész. Az est második részében a szimfonikus repertoár egyik legnagyobb szabású alkotása, Richard Strauss Imígyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeménye hangzik el - közölte az együttes az MTI-vel.

A Sigfried-idillt Wagner a Siegfried harmadik felvonásának témáiból állította össze, felvonultatva benne a beteljesülő boldogság, a tettekre, harcokra készülő ifjúi erő dallamait. Zenei anyaga a Brünnhilde ébredését kísérő varázslatos dallammal indul, a folytatásban Sigfried kürtmotívuma, majd a kompozíció tetőpontján az erdei madár éneke csendül fel.

Mozart három befejezett kürtversenyének mindegyike Esz-dúr hangnemű, s a zeneszerző mindhárom művet régi barátja, a szólistaként Európa-szerte koncertező Joseph Leutgeb számára komponálta. A kompozíció feltehetően 1787-ben keletkezett.

Richard Strauss 1896 augusztusában befejezett, szabadon formált Imígyen szóla Zarathustra című kompozíciójának összetartó erejét néhány alapmotívum adja. Az egész mű magva, kiindulása a rendkívül erőteljes bevezetés, egy csodálatos napfelkelte víziója.

Az estet vezénylő Bertrand de Billy Franciaországban született, de Németországban lett ismert operakarmester. Operadirigensként elsősorban Wagner, valamint a francia romantika - Massenet, Gounod - áll érdeklődésének középpontjában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!