Brexit - A BBC előre látni akarja a Proms utolsó estéjén fellépő karmesterek beszédét

Kultúra, 2017.08.17

Előre látni akarja a világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának utolsó estéjén fellépő karmesterek beszédét a londoni koncertsorozatot közvetítő BBC, amely úgy tűnik, megelégelte a dirigensek politikai állásfoglalásait, különösen a brit európai uniós tagság várható megszűnése (Brexit) ügyében.

A több hónapon át tartó Proms utolsó estéje - idén szeptember 9. - a nagyszabású koncertsorozat még nagyszabásúbb lezárása, rendszerint a brit hazafiasság ünnepi megnyilvánulása. A brit közszolgálati műsorszóró azonban nem akarja, hogy a klasszikus zene ünnepét beárnyékolja a politika.

A BBC meg is erősítette, hogy bekéri az utolsó estén fellépő karmesterek beszédét. Sakari Oramo, a Last Night of the Proms finn sztárdirigense közölte, valóban erre kérték, hangoztatta ugyanakkor, senki sem tilthatja meg, hogy mást mondjon, mint ami a beszédében áll.

Az idei, 75. Proms már amúgy is a Brexittől hangos. A világhírű fellépők közül mások mellett Daniel Barenboim karmester-zongoraművész is kikelt a brit európai uniós tagság megszűnése ellen. A művész, aki Angliában kötött első házassága és annak okán érezte feljogosítva magát a politikai állásfoglalásra, hogy éveken át élt a szigetországban, elítélte a "nacionalizmus hullámait", amelyek szerinte nagyon veszélyesek.

Korábbi években is volt példa politikai jellegű kirohanásra egy-egy művész részéről, Marin Alsop dirigens a nők komolyzenében betöltött szerepéről, Nigel Kennedy hegedűművész pedig Izraellel kapcsolatban fogalmazta meg véleményét.

Sakari Omaro egyébiránt tartózkodik a politikától a koncerteken. "Nem odaillő. Lehet általános dolgokról, például a zene jelentőségéről beszélni a kultúrában, de konkrét ügyekről nem" - fogalmazott a tavalyi búcsúest előtt, amelyen szintén ő volt a sztárkarmester. 2016-ban, a rendkívül szoros brit európai uniós népszavazás évében csak annyit mondott, a zene egyesíti az embereket. Sokan jelzésértékűnek vélték viszont, hogy 2014-ben viselt és a Union Jacket, az Egyesült Királyság zászlaját mintázó mellényét klasszikus fekete-fehér öltözetre cserélte.

Most a The Times brit című lappal közölte, nem akar Barenboim nyomdokaiba lépni. "Az Egyesült Királyság dolga, hogy az Európai Unióban akar lenni, vagy sem. Úgy vélem, a Brexit rossz ötlet, mindkét fél számára, de nem érzem magam elég felkészültnek ahhoz, hogy kommentáljam. Persze, ha brit lennék, egész máshogy állnék ehhez. De kívülálló vagyok" - mondta.

A BBC igyekezett eljelentékteleníteni a sokak által kellemetlennek ítélt hírt, hogy bekéri az utolsó este fellépő karmesterek beszédét. A dirigensek és köztük mindig is szoros volt az együttműködés a Proms utolsó estéjének minden elemét illetően - hangoztatták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!