Csángó Fesztivál hat napon át Jászberényben

Kultúra, 2018.08.02

Több mint félszáz kulturális esemény, csaknem ezer résztvevő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi valamint magyarországi hagyományőrző csoportok előadásai is szerepelnek az augusztus 7-től 12-ig tartó jászberényi 28. Csángó Fesztivál - Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár programjában.

Szűcs Gábor, a fesztivál igazgatója a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezésében megvalósuló rendezvényről elmondta, hogy a programsorozattal a csángók sorsára szeretnék felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát. Küldetésük, hogy minél többen megismerjék a határainkon innen és túli autentikus magyar és európai kultúrákat, népművészeti értékeket - jegyezte meg.

Augusztus 7-én, a fesztivál nyitó előadását, a Jászok című történelmi dal- és táncjátékot tekinthetik meg az érdeklődők a szabadtéri színpadon. A produkció ötletgazdája a jászberényi születésű Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, a Jászok rendező-koreográfusa. Az előadáson közreműködnek a Magyar Állami Népi Együttes táncművészei, a Jászság Népi Együttes, a Hírvivők Ensemble, a Zagyva Banda és a Jászok Vegyeskar.

Augusztus 8-án a Folkvilág nevű programon hazai és külföldi együttesek gálaműsorát tekinthetik meg a látogatók a Fő téri színpadon. Fellépnek a dumbravéni moldvai csángók, a jászberényi Jártató Ifjúsági Táncegyüttes, a Zagyva Banda, a moldvai csángó magyar és gyimesi muzsikát játszó békéscsabai Berbécs zenekar, izgalmas programot ígér a mexikói, a szenegáli, a török és a szerb együttesek műsora is. Augusztus 9-én a Somnakaj lesz látható a szabadtéri színpadon.

Szűcs Gábor a programok közül kiemelte, hogy augusztus 10-én tartják a Fölszállott a páva gálaműsort, amelyben látható lesz a népszerű televíziós műsor összes jászsági szereplője is. A fesztivál keretében augusztus 11-én a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban Folkmisét is tartanak, amelyen a moldvai és gyimesi csángókon kívül részt vesznek a külföldi nemzetek, nemzetiségek képviselői is.

Augusztus 12-én a Fő téri színpadon a Magyar Lélek, Viszontlátásra Jászberény! című gálaműsoron moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, magyarországi hagyományőrző táncosok, énekesek, zenészek lépnek fel.

A rendezvény idején koncertekkel, táncházzal, az Aprók terén népi gyermekjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal várják a látogatókat. Lehetőség lesz íjászkodásra, ének- és tánctanulásra, ki lehet majd próbálni a kézzel hajtós, fonott kosaras körhintát is. Az Ízek terén gasztronómiai különlegességekkel, pálinka- és bormustrával várják az érdeklődőket.

Augusztus 9-től 11-ig a Szikra Galéria és Étteremben rendezik meg a V. Kárpát-Haza Magyar Konferenciát és Üzletember Fórumot a Csángó Fesztivál Alapítvány szervezésében. A rendezvény célja az elszakadt nemzetrészek anyanyelvének és nemzeti kultúrájának megmentése. Augusztus 9-től 12-ig népművészeti vásár is lesz. A fesztivál fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és Jászberény önkormányzata.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!