David Doiasvili rendezésében mutatják be az Ármány és szerelmet a Vígszínházban

Kultúra, 2024.03.06

David Doiasvili rendezésében mutatják be az Ármány és szerelem című művet a Vígszínházban szombaton. Friedrich Schiller drámáját újszerű, univerzális üzeneteket hordozó formában láthatja a közönség - közölte a színház az MTI-vel.

Mint írták, David Doiasvili rendezői formanyelvére a felfokozott szenvedélyesség és az erőteljes vizualitás jellemző, amelyek révén olyan színpadi világban merülhet el a néző, amelyben az álmok látomásszerűsége keveredik a cselekmény sodró erejű lendületével.

Az előadásban látható színészi játék expresszivitása, a színpadi látványvilág és a kifinomult zenei szövet különleges, összművészeti élményt ígér - hangsúlyozták az ismertetőben.

A darabban Medveczky Balázs, Márkus Luca, Hegedűs D. Géza, Nagy-Kálózy Eszter, Horváth Szabolcs, Rudolf Péter, Hegyi Barbara és Hirtling István látható.

A történet szerint Ferdinand (Medveczky Balázs) és Luise (Márkus Luca) szerelmesek, de szüleik származása, a rangkülönbségek, a hatalmasok ügyeskedése, minden külső körülmény ellenük dolgozik. Ferdinand miniszter apja (Hegedűs D. Géza) titkárával (Horváth Szabolcs) együtt mindent elkövet, hogy ez a szerelem véget érjen, mert akkor Ferdinandot hozzá lehetne adni Lady Milfordhoz (Nagy-Kálózy Eszter). Luise szülei, a muzsikus Miller (Rudolf Péter) és felesége (Hegyi Barbara) megpróbálnak cselekedni, de inkább sodródnak a hatalmasabbak kénye-kedve szerint.

Mint kiemelték, Schiller darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a megfelelési kényszer és önmagunk vállalása, az önzés és a szerelem.

A közleményben idézik David Doiasvilit, aki szerint olyan világban élünk, ahol felbolydult minden, korábban egyértelmű fogalmaink összezavarodtak. Háborúk és kataklizmák vesznek körül minket, mi pedig úgy éljük az életünket, mintha nem tudnánk, nem akarnánk minderről tudomást venni. "Szerelmek és intrikák, ármánykodás és szenvedély - de tudjuk-e még, hol a határ a képzeletünk és a valóság között? Gyakran szerelemnek hisszük az ármányt, és ármánynak a szerelmet - de ki tudunk-e törni az ördögi körből?" - teszi fel a kérdést az előadás rendezője.

A szerelem és az ármány végzetes összefonódása, amely végül két szerelmes szív tragédiájához vezet, a múltban gyökerezik, de a máról és a mához is szól. A legnagyobb kérdés, hogy egy társadalom, egy politikai rendszer szövevényes viszonyai közepette a szerelem legyőzheti-e az ármányt, vagy menthetetlenül pusztulásra van ítélve - olvasható az ismertetőben.

Az előadás dramaturgja Kozma András, a díszletet Ketevan Nadibaidze, a jelmezeket Bánki Róza tervezte. A produkció koreográfusa Kováts Gergely Csanád, világítástervezője Csontos Balázs.

A darab megtekintését 16 éven felülieknek ajánlják. További információ a produkcióról a Vígszínház honlapján érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!