Elmarad a 2023-as aukciós forgalom a 2022-es évtől

Kultúra, 2024.03.07

A 2023-as év aukciós forgalma elmarad a 2022-es évtől a Műtárgy.com által gondozott, A magyar művészek aukciós piaca című kiadvány legfrissebb kiadásának adatai szerint.

A műtárgy.com a magyar művészek aukciós leütési árait gyűjti és gondozza, jelenleg mintegy hatvanezer tételből álló adatbázissal rendelkezik.

A csütörtökön közzétett elemzés objektív szempontok mentén vizsgálja a műtárgypiacot, a magyar művészek aukciós eredményeit, elkülönítve a nem élő és az élő alkotókat - tájékoztatta a műtárgy.com csütörtökön az MTI-t.

Kiemelték, hogy a 2022-es évhez képest a nem élő művészek esetében a visszaesés alig több mint 10 százalék, az élő művészeknél sokkal magasabb, csaknem 60 százalékos volt. A két szegmens együttesen 17 százalékos csökkenést produkált, amely összhangban van a nemzetközi, mintegy 19 százalékos forgalomcsökkenéssel. A nemzetközi műtárgypiac 2023-as lejtmenete a magyar művészek aukciós teljesítményében is megmutatkozik - írták.

Az élő művészeknél az egyedi életműrekordok is elmaradtak a 2022-es évhez képest: Keserü Ilona eddigi legkiemelkedőbb, 2022-es, 110 millió forintos leütése sem dőlt meg, a festőművész idei rekordja 38 millió forint volt. De Maurer Dóra és a Londonban élő Bozó Szabolcs 2023-as legmagasabb aukciós leütései is elmaradtak a 2022-ben rögzített legmagasabb eredményektől.

A nem élő művészeknél az értékesítés fő mozgatórugója a korábbi évekkel ellentétben a nemzetközi eladás volt, többek között Vasarely Victor, Moholy-Nagy László és Hantai Simon kiemelkedő eredményeinek köszönhetően.

A 2023-as aukciós eredmények alapján az élő magyar művészek rangsorát Keserü Ilona vezeti (140,02 millió forint), mögötte Bozó Szabolcs (78,73 millió forint), Maurer Dóra (71,88 millió forint) következnek. A rangsor első tíz művésze között van Lakner László, Nádler István, Fehér László, a tavaly decemberben elhunyt Molnár Vera, Ludmil Siskov, Földi Péter és Tót Endre.

Az élő magyar művészek legdrágábban elkelt műalkotásainak (nemzetközi és hazai aukciósházakban) rangsorát Keserü Ilona Küzdelem című festménye vezeti, 38 millió forintos leütéssel. Az elemzés szerint a top 10-es listát Keserü Ilona (4 műalkotás), Bozó Szabolcs (3 műalkotás) és Maurer Dóra (2 műalkotás) uralja, rajtuk kívül csak Ludmil Siskov Robot Human című munkája került be a válogatásba.

A nem élő művészek legdrágábban eladott alkotásainak rangsorát Hantai Simon munkái vezetik. A Blancs című festmény több mint 277 millió forintért kelt el Franciországban a Sotheby's árverésén, a Manteau de la vierge című kép több mint 243 millióért a Christie's árverésén szintén Franciaországban. Harmadik helyen Moholy-Nagy László Composition G4 alkotása végzett több mint 235 millió forintos leütéssel, amelyet az Egyesült Királyságban a Christie's árverésén ért el. Negyedik helyen Rippl-Rónai József Kalitkás nő I. című festménye áll, amely 220 millió forintért kelt el a Kieselbach Galéria karácsonyi árverésén. Ezt követi Vaszary János Strandon című festménye 180 millió forintos leütéssel, amelyet a Kieselbach Galéria és Aukciósház májusi árverésén produkált.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!