Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak közönségtalálkozót a Most vagy soha! alkotói

Kultúra, 2024.04.05

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

A Kultúrpalotában tartott vetítése után Lóth Balázs rendező, Rákay Philip forgatókönyvíró és kreatív producer, valamint a Farkascht alakító Horváth Lajos Ottó színművész válaszolt a közönség kérdéseire. A nézők között többen is voltak olyanok, akik második alkalommal látták az alkotást.

Rákay Philip elmondta: több mint 1400 fős stáb nevében állnak a marosvásárhelyi nézők előtt, és nem a kritikusok érdeklik őket, hanem a közönség reakciója, amely mindenhol megdöbbentő, bárhol járnak. Néhány adat is elhangzott a filmről, mely eredeti helyszíneken, de hatezer jelmezzel, nagy mennyiségű díszlettel készült. "Meg kellett építenünk egy több hektáros díszletet, ahol Pest és Buda emblematikus épületeit rekonstruáltuk, a Duna-partot, a Landerer-nyomdát kívül-belül, a Pilvax kávéházat, amely megszólalásig hasonlít az eredetire" - mondta a kreatív producer.

Lóth Balázs a forgatás bonyodalmaiba engedett betekintés. Úgy fogalmazott, ez legalább annyira volt logisztikai, mint amennyire művészi feladat, a színészek fejében egy térképet kellett "összerakni", hogy tudják, épp hol járnak a történetben. Aláhúzta: a filmet a stáb összes tagja "szikrázó szemekkel", teljes szívéből csinálta, mert "a magyarság történetét csinálhatták meg filmben".

Horváth Lajos Ottó köszönetet mondott a marosvásárhelyieknek a "lenyűgöző" fogadtatásért, és színészi szemszögből mesélt a forgatásról. Közölte: miután elolvasták a forgatókönyvet, alapos előkészítő folyamaton mentek keresztül, a színészek nagyon "meg voltak támogatva", ami magyar filmek esetén szokatlan. Közölte, ő "érzelmi térképet" és "technikai térképet" is készített a fejében a munkához.

Rákay Philip a film cselekményének történelmi hitelességét firtató nézői kérdésre elmondta: próbáltak felkészülni a történtekből, történészekkel beszélgettek, korabeli naplókat olvastak, de ha pontosan követték volna a történteket, "akkor most néznénk egy viszonylag unalmas filmet". Mint mondta, a visszaemlékezésekre alapozva 1848. március 15-én "minden olyan simán ment, mint a karikacsapás".

Felvázolta, hogyan találták ki Farkasch figuráját, hogy behozzanak egy akciófilmes-kalandfilmes szálat, mely bevonzza a moziba a fiatalokat. Az elmúlt hetek vetítései visszaigazolták ezt a törekvést - mondta. Hangsúlyozta: ez egy kalandfilm, van fiktív szál benne, "a történelmi kisdoktorit nem ebből kell írni", és emlékeztetett, hogy sok történelmi filmben vannak kitalált szálak. "Mi nem tiszteletlenül, nem öncélúan nyúltunk így ehhez a történethez, hanem azért, hogy a karaktereink, a főszereplőink ezek előtt a zseniális hősök előtt még mélyebb főhajtást gyakorolhassunk, még magasabbra emeljük őket" - fogalmazott.

Lóth Balázs a színészek kiválasztása kapcsán elmondta: nem az volt a cél, hogy a legismertebb magyar színészeket sorakoztassák fel, kifejezetten friss arcokat, a fiatal nemzedék legjobbjait keresték. Nem csak budapesti és magyarországi színészeknek szerettek volna lehetőséget adni, hanem határon túli színészeknek is az egész Kárpát-medencéből.

A filmet forgalmazó Taylor Projects és A Vándormozi közölte: hétvégén több erdélyi városban tartanak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót. Szombaton 16 órától Székelykeresztúron, 18.48 órától Erdőszentgyörgyön, vasárnap 15 órától Székelyudvarhelyen, 18.48 órától pedig Szentegyházán láthatja a közönség a filmet és találkozhat alkotóival.

Erdély több városában a magyarországi bemutatóval egy időben, március 15-ét követően is vetítették a Most vagy soha! című filmet, akkor három nap alatt 11 ezren látták - közölte korábban a forgalmazó. Az alkotást olyan partiumi és erdélyi településekre is elvitték, ahol nem üzemel mozi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!