Első világháborús karabélyokat adtak át a tűzszerészek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak

Kultúra, 2024.03.08

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 06:18 órakor kiadott, Első világháborús karabélyokat adtak át a tűzszerészek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak című anyagunkban a közlő kérésére pontosítjuk Lengyel László rendfokozatát. A második bekezdés helyesen:



Lengyel László ezredes, az ezred parancsnoka az MTI-nek elmondta: alakulatuk céljának tekinti a már veszélytelen történelmi emlékek megőrzését, mert ezek a muzeológusoknak felbecsülhetetlen értékkel bírnak.


Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

PONTOSÍTOTT VÁLTOZAT - Első világháborús karabélyokat adtak át a tűzszerészek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak

Veszprém, 2024. március 8., péntek (MTI) - Három, az első világháború idejéből származó karabélyt adtak át a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredének katonái a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak, amelyeket még 2022-ben találtak a bakonyi vármegyeszékhely várában tartott ásatásokon.

Lengyel László ezredes, az ezred parancsnoka az MTI-nek elmondta: alakulatuk céljának tekinti a már veszélytelen történelmi emlékek megőrzését, mert ezek a muzeológusoknak felbecsülhetetlen értékkel bírnak.

Ilyen az a három, 1895 mintájú Mannlicher karabély is, amelynek fém darabjait és az egykor hozzájuk tartozó, hatvan darab, újságpapírba csomagolt, nyolc milliméteres karabélylőszert a Magyar Nemzeti Múzeum régészei 2022 februárjában a Veszprémi Érsekség felújítási munkáit megelőzően, középkori sírok feltárása közben a vár legészakibb épületében, a nagyszeminárium alagsorában találták.

A mintegy száz évig a földben szunnyadó lőszereket az ezred katonái a hatályos kormányrendelet szerint megsemmisítették, a karabélyokat pedig, miután működésképtelenségükről fegyverszakértői tanúsítvány született, most visszaadták a veszprémieknek.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a múzeum igazgatója kiemelte: fontos számukra a Veszprém múltjához kapcsolódó tárgyak, valamint a hadtörténeti emlékek gyűjtése is. Jelezte, hogy az 1711 előtti tárgyak, amelyek régészeti emlékeknek minősülnek, a törvény szerint a múzeum gyűjteményébe kerülnek, azonban a későbbieknél ez nem így történik.

Az intézményben azonban fontosnak érezték a három karabély restaurálását és későbbi bemutatását, és Pálffy Sándor fémrestaurátor kezdeményezésére megkaphatták azokat gyűjteményükbe. Terveik szerint a honvédelem napjához kapcsolódó rendezvényükön láthatja majd a közönség az addigra már restaurált karabélyokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!