Fotóvilágok a Néprajzi Múzeumban

Kultúra, 2024.04.30

Számos fotókiállítással várja a látogatókat a Néprajzi Múzeum, ahol május 9-én nyílik a shipibo-konibo amazóniai indián közösség tagja, a perui David Díaz Gonzales tárlata.

A Néprajzi Múzeum az ősszel nyíló gyűjteményi állandó kiállítás rendezési munkálatai mellett a látogatókat fotókiállításokkal is várja. A tárlatok a nemzetközi fotósvilág tehetségeit és a hazai néprajzi fotózás témáit is bemutatják - olvasható a múzeum MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

David Díaz Gonzales 1992-ben született Peruban, az Ucayali tartományban fekvő Nueva Saposoa őslakos faluban. A Néprajzi Múzeumban látható Shipibo-konibo. Népem portréi című sorozatának szabadtéri és műtermi felvételein a környező települések és Pucallpa városának lakosait örökítette meg, ahol maga is felnőtt.

A perui kiállítással párhuzamosan a Néprajzi Múzeumban egy másik dél-amerikai művész kiállítása is látható: Indiánok. Lelkek. Túlélők. címmel Claudia Andujar brazil fotográfus felvételeit mutatják be. A kiállításon szereplő 124 fotográfia, nagy méretű analóg nagyítások és digitális nyomatok, illetve a további vetített képanyag az életmű egy fontos szeletét tárja a látogatók elé.

A kronologikus felépítésű kiállításon a látogató eljuthat a magyar származású művész Brazíliába érkezését követő magazinfotós időszaktól és kísérletezéseitől az évtizedeken át a janomami indiánok között készített művészi és aktivista képekig, majd az életmű időskori feldolgozásáig. "A tárlat kihagyhatatlan élmény az etnográfia, a távoli kultúrák és a kortárs fotóművészet kedvelőinek is, miközben az amazóniai esőerdők világáról is megrázó üzenetet hordoz" - áll az ismertetőben.

Mint írják, az etnográfiai fényképezés, a terepmunka kerül fókuszba az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 című időszaki fotókiállításon, amely egy kalotaszegi falu életét, a falut működtető közösségi kapcsolatokat mutatja be. Winter Erzsébet, a Néprajzi Múzeum fotográfusa dokumentációs céllal mintegy ezer diapozitívot készített a településen. A válogatás elsősorban a hétköznapi életre, a közösséget fenntartó és működtető kapcsolatokra, az egyén és közösség viszonyára, a közösségi normákra és szabályokra koncentrál.

Továbbra is látogatható az Istennel talállak, testvérem! - Cigány történetek című kiállítás is, amelynek középpontjában a cigány közösségekben "álruhában járó" legendás kutató, Erdős Kamill (1924-1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, a kevésbé kutatott kézirataiból, magnószalagjaiból kibomló történetei állnak. A tárlat utazó vátozata Tiszakeszi után április 30-tól május 7-ig Bajóton látható a Petőfi Kulturális Program részeként.

A közleményben kitérnek arra is, hogy két éve indult az Etnofotó, a Néprajzi Múzeum fotó- és filmblogja. A platform azóta rendszeres időközönként frissül olyan fénykép-válogatásokkal, rövid cikkekkel, tanulmányokkal, izgalmas képekkel, amelyek a múzeum Fényképtárának és Mozgóképtárának anyagait, az ahhoz kapcsolódó kutatási eredményeket teszi elérhetővé. Emellett a blog más hazai és külföldi vizuális gyűjtemények, kutatók és kortárs művészek néprajzi, antropológiai témájú anyagait is bemutatja. Az elmúlt két év során 93 bejegyzés került fel az oldalra és 65 566 látogató regisztrált a felületen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!