Gálakoncerttel ünnepli születésnapját az Óbudai Danubia Zenekar

Kultúra, 2018.09.18

Gálakoncerttel ünnepli 25. születésnapját az Óbudai Danubia Zenekar december 30-án a budapesti Zeneakadémián.

A koncerten a zenekar életében fontos karmesterek, így az alapító Héja Domonkos, valamint Silló István és Hámori Máté vezényel majd, közreműködik Kelemen Barnabás hegedűművész - mondta el Ács Péter ügyvezető az őszi évadot meghirdető keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

A 25 éves együttes sorozatában mások mellett Lutoslawski, Bartók, Duke Ellington, Dvorák, Rautavaara, Liszt, Schönberg és Rahmanyinov művei hangzanak el - ismertette a koncertek műsorát Hámori Máté művészeti vezető.

A koncerteken a népszerű, fontos darabok mellett kevéssé ismert zenei alkotások is megszólalnak, ezekkel a nagyközönség ismereteit, élményeit és a zenekar repertoárját is szeretnék bővíteni - hangsúlyozta a művészeti vezető.

A most csütörtöki hangversenyen két szorosan összekapcsolódó mű, Bartók Béla és Lutoslawski Concerto zenekarra című műve szólal meg a Zeneakadémián. A lengyel zeneszerző darabja Bartók művét veszi alapul, hasonlóan van felépítve, mindez jól tükrözi a zenekar egész évadot jellemző törekvését.

Az őszi évad koncertjeit Hámori Máté, Azis Sadikovic, Kocsár Balázs és Káli Gábor vezényli.

Az október 18-i esten John Cage 4'33'' című kompozíciójától Bernstein A hét mesterlövészén át Dvorak Új világ szimfóniájáig vezeti a zenekar a közönséget Juhász Attila zongoraművész közreműködésével, novemberben Rautavaara és Liszt egy-egy műve szólal meg a Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara fellépésével.

A variációké a főszerep a decemberi zeneakadémiai hangversenyen, amely Szentpáli Roland La follia című darabjának ősbemutatója is egyben. Az esten Lutoslawski Paganini-variációk és Rahmanyinov Rapszódia egy Paganini témára című virtuóz műve Balog József zongoraművész előadásában hallható.

A Budapest Music Centerben (BMC) folytatódik a Händel-sorozat és az 5-12 év közöttieknek szóló Kalandra fül! program is.

Az ügyvezető felhívta a figyelmet a szombati hangversenyre, amelyet a Semmelweis-emlékévhez kapcsolódva ad a zenekar a Zeneakadémián, a januári A zenegyűlölő című szimfonikus zenei stand-up koncertre, valamint az Eötvös Péter Alapítvánnyal való együttműködésre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!