Havas Ágnes: az átalakult támogatási rendszernek is köszönhető a bőséges magyar filmtermés

Kultúra, 2017.08.08

Az átalakult filmtámogatási rendszernek is köszönhető, hogy idén mintegy 20 alkotásból választhatja ki az Oscar-nevezésről döntő szakmai bizottság a magyar jelöltet - mondta el Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója az M1 aktuális csatornán kedden.

Havas Ágnes kifejtette, hogy az átalakulás óta nagyobb hangsúlyt kap a forgatókönyv-fejlesztés, a forgalmazás támogatása és az egyes filmekhez kapcsolódó marketingtevékenység is. A Filmalapon belül létesült egy forgatókönyv-fejlesztési igazgatóság, ahol olyan szakemberek támogatják a támogatásra ítélt szövegkönyveket, akik maguk is jártasak a forgatókönyvírásban és vittek már sikerre filmeket.

Úgy vélte, hogy az átstrukturált támogatási rendszernek szerepe volt abban, hogy a Saul fia 2016-os sikere után idén a Mindenki című rövidfilm is elhozhatta a filmszakma legrangosabb elismerésének számító Oscar-díjat, és ehhez nagyban hozzájárult Andy Vajna kormánybiztos is, aki tapasztalataival, ötleteivel, stratégiájával megreformálta a magyar filmtámogatás rendszerét.

A vezérigazgató kifejtette, hogy az idei Oscar-nevezésre esélyes mintegy 20 film között szerepel többek között Herendi Gábor Kincsem című kalandfilmje, Mundruczó Kornéltól a Jupiter holdja, Török Ferenc 1945 című drámája és Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve-díjas filmje is.

Az amerikai filmakadémia szabályzata szerint az idegen nyelvű film kategóriában minden ország egy alkotást nevezhet a 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között hazai moziforgalmazásban bemutatott alkotások közül. A magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai, Havas Ágnes, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna filmügyi kormánybiztos mellett idén Divinyi Réka forgatókönyvíró, Goda Krisztina rendező és Sándor Pál producer vesz részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!