Heinz Holliger svájci karmester a Nemzeti Filharmonikusokkal lép fel a Müpában

Kultúra, 2024.03.07

Heinz Holliger svájci karmester a Nemzeti Filharmonikusokkal lép fel március 10-én a Müpában, a Mesterek és tanítványok koncertsorozat részeként.

Vendégfellépésén a svájci karmester Bartók Béla Négy zenekari darabját, Veress Sándor Hegedűversenyét és II. szimfónia (Minneapolitana) című művét dirigálja. Utóbbi darabban közreműködik Ilja Gringolts orosz hegedűművész - tájékoztatta a Nemzeti Filharmonikus Zenekar az MTI-t csütörtökön.

Mint írják, az 1949-ben Svájcba emigrált Veress Sándor mestere Bartók Béla volt. Heinz Holliger, a világhírű svájci zeneszerző, oboaművész és karmester tanulóéveiben a Berni Egyetemen látogatta Veress Sándor zeneszerzés óráit - ő a magyar mester legismertebb tanítványa - olvasható a tájékoztatóban.

A Müpa koncertjén három ritkán hallható kompozíció csendül fel. Az 1912-ben félbehagyott, majd 1921-ben befejezett, sok impresszionista elemet tartalmazó Négy zenekari darab Bartók keveset játszott művei közé tartozik.

Veress Sándor Hegedűversenyét még Magyarországon fejezte be 1939-ben, A Minneapolitana melléknevű II. szimfóniája az 1953-as év termésének része, amelyet a Frederick Mann Alapítvány megbízásából komponált Veress, egykori zeneakadémiai növendéke, Doráti Antal, a Minneapolisi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere kezdeményezésére.

A II. szimfóniában hegedűművészként közreműködő Ilja Gringolts 1982-ben született Leningrádban (ma: Szentpétervár). Szülővárosában folytatott tanulmányai után a New York-i Juilliard School of Music falai között Itzhak Perlman osztályában képezte tovább magát. Rangos nemzetközi versenyeken szerepelt sikerrel, érdeklődése a historikus hegedűjátékra is kiterjed, szívesen tolmácsol kortárs műveket. 2008 óta a Gringolts Quartet primáriusa.

Veress Sándor zeneszerző, zongoraművész, zenepedagógus, népzenekutató Kolozsváron született 1917-ben, tízéves korától Budapesten élt, a Zeneakadémián Kodály és Bartók növendéke volt, később népzenekutatóként Lajtha Lászlóval is kapcsolatba került. A zeneszerző 1992-ben bekövetkezett haláláig Svájcban élt és tanított - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!