Idén is megszervezik a Musicum Laude énekversenyt Nagyváradon

Kultúra, 2024.04.30

Idén is megszervezik a Musicum Laude énekversenyt, mesterkurzust és meghallgatást július 13. és 23. között Nagyváradon, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak a fiatal tehetségekkel - közölték az MTI-vel a szervezők.

A közlemény szerint a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb vokális versenyét, mesterkurzusát és meghallgatását második alkalommal tartják meg a jelentős zenei múlttal rendelkező városban.

Az eseményt Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes találta ki, és első alkalommal 2021-ben rendezték meg. A szakmai hátteret a Partiumi Keresztény Egyetem magánének szakának tanárai és diákjai adják. Az énekversenyre május 9. és június 27. között várják a jelentkezéseket.

A verseny jelenléti szakasza július 13. és 23. között zajlik három korosztályban. Az egyetemisták (18-26 évesek) és a fiatal énekesek (27-38 évesek) három műfajban - dal, oratórium és opera - mérik össze tudásukat, tehetségüket. A legfiatalabb korosztály számára (15-20 évesek, akiknek nincs még zenei felsőoktatási hallgatói jogviszonya) külön kategóriát hirdettek.

A verseny összdíjazása 30 ezer euró, a zsűriben neves zenei személyiségek foglalnak helyet. A verseny elnökének Ioan Holendert, a bécsi Staatsoper egykori igazgatóját kérték fel.

"A tehetségeket keresem, azokat a különleges hangokat, akiket meg lehet mutatni a világnak, és azon vagyok, hogy én mutassam meg őket először" - idézték Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmestert, operarendezőt, a zsűri tagját.

Molnár Levente szerint a megmérettetésen a hang, a tiszta adottság a legfontosabb, ezt a "csodát támogatják". Így ez egy szimpózium is, amely esélyt ad a "nagy találkozásokra" mester és tanítványa, operaház és szólistája között. "Ez a legnagyobb segítség egy feltörekvő énekesnek" - idézte a közlemény az erdélyi származású operaénekest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!