Idén ismét lesz Deszka Fesztivál Debrecenben

Kultúra, 2024.03.27

Három év kihagyás után idén ismét megrendezi a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen a Vojtina Bábszínházzal és a Drámaírói Kerekasztallal közösen a kortárs magyar dráma ünnepét, a Deszka Fesztivált. A rendezvény történetében az eddigi legnagyobb fesztiválra készülnek a szervezők május 9. és 18. között a hajdúsági vármegyeszékhelyen - hangzott el a programokat bemutató szerdai sajtótájékoztatón.

Puskás István (Fidesz-KDNP) alpolgármester kiemelte, hogy a május a rendezvények tekintetében izgalmas nyüzsgést hoz majd a városba, és ennek lesz a legfontosabb eseménye Deszka Fesztivál.

Hangsúlyozta: a szervezőkkel fontosnak tartják, hogy Debrecen a magyar regionális kultúrának egy kortárs, pezsgő központja legyen, kínáljon lehetőséget a találkozásokra, a szakmai közösségépítésre, ne csak a városon belül, hanem szélesebb kontextusokban is, a Deszka pedig ennek évek óta fontos fóruma.

Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen igazgatója kiemelte, hogy sosem volt annyi előadás a fesztiválon, mint az idén. Tíz napon át tart majd a Deszka nyolc helyszínen -köztük az Apolló Moziban és a Dósa nádor téren is -, és összesen harmincegy előadás várja ez érdeklődőket.

Elmondta, hogy a rendezvény díszvendége Szakonyi Károly, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, drámaíró, dramaturg lesz, akinek Adáshiba című darabját is láthatja majd a közönség a Játékszín tolmácsolásában.

Számos kísérő program közül is lehet választani, lesznek koncertek, kerekasztal-beszélgetések és filmvetítések is - tette hozzá Mátyássy Szabolcs, aki kitért arra is, hogy a fesztivál része lesz a negyedik Csokonai Színházpedagógiai és Színházi Nevelési Konferencia, ahol az előadások mellett beszélgetéseket és workshopokat is szerveznek.

Szabó K. István, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen művészeti vezetője kiemelte: a Deszka Magyarországon az egytelen rendezvény, amely a kortárs drámaművészetre koncentrál.

Szándékaik szerint nemcsak országos, hanem Kárpát-medencei kitekintést is ad a fesztivál, amelyre a budapesti Nemzeti Színház, a József Attila Színház, a Radnóti Színház vagy a Szolnoki Szigligeti Színház mellett a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház is hoz előadást.

A Deszkán tartják a Debreceni Egyetem Színháza "egy sima egy fordított" drámafordító pályázatának díjkiosztóját, de lehetőséget teremtenek a színház által januárban, Debrecen 175 címen hirdetett drámaíró pályázatra jelentkezőknek is arra, hogy inspirálódjanak a június végi beküldési határidőig. A pályázóknak Debrecen 1849-es fővárossá válását és annak történelmi körülményeit kell megjeleníteniük, és hogy ez minél sikeresebb legyen, neves történészekkel, helytörténészekkel és levéltárosokkal találkozhatnak a fesztivál idején - mondta el Szabó K. István.

Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház művészeti vezetője a fesztivál gyermek és ifjúsági szekciójáról, a Gördeszkáról szólva kiemelte, hogy hónapok óta zajlik a háttérmunka. Egy kuratóriumot hoztak létre az ország számos neves művészével, és közösen döntöttek a meghívott előadásokról. Tizenegy darabra esett a választás, amely közül hármat óvodás, négyet kisiskolás kortól ajánlanak, három az ifjúságnak és egy kifejezetten a felnőtteknek szól.

Hozzátette, hogy az előadások mellett két kerekasztalbeszélgetés és két kiállítás is szerepel a programban, amelyek megvalósulásában harmincegy neves író vesz részt.

Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója az általuk Debrecenbe hívott darabok közül kiemelte a Budapest Bábszínház Dekameron 2023 című, felnőtteknek szóló előadását, amelyet 10 kortárs szerző jegyez, és amelynek jelenetei stílusukban nagyon különbözőek, de mindegyik középpontjában az ember áll. A kortárs kritikusok szerint ez az utóbbi évek leginnovatívabb előadása - mutatott rá Asbóth Anikó.
(MTI)

Címkék

Deszka Fesztivál Debrecen
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!