Időszaki kiállítással nyit újra az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Kultúra, 2024.03.08

Ismert látványosságai mellett új időszaki kiállítással nyitja meg kapuit március 15-én az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

Közlésük szerint a nyitás napjától a park látogatóközpontjában tekinthetik meg az érdeklődők a Kovach Anton alkotásaiból rendezett Szent István keresztény hagyatéka - a magyar szent korona vármegyéi című kiállítást.

A projekt még 2016 végén vette kezdetét, amikor Kovach Anton kárpátaljai festőművész, az Ungvári Képzőművészeti Akadémia tanszékvezetője elfogadta a Kárpátaljai Szövetség felkérését, és elvállalta a több éven és több ezer kilométeren át tartó művészeti, kulturális és történelmi utazást, amely a képzőművészet eszközei által mutatja be az egykori történelmi Magyarország 64 vármegyéjének székhelyét.

A képsorozatot először 2020. június 25-én Esztergomban mutatták be a közönségnek, mára pedig a vándorkiállítást nyolc magyarországi városban láthatta a közönség, külhonban pedig Székelyudvarhelyen állították ki a festményeket.

A festőművész beutazta a történelmi Magyarország összes vármegyéjének székhelyét, alkotásain pedig elfogulatlanul tárja a nézők elé benyomásait és emlékeit a festészet nyelvén. Az egykor egy egységhez tartozó városok ma hat ország területén találhatók, de több mint száz év után is a közös múlt, a hit, a hagyományok és az emlékezet fűzi őket szorosan egymáshoz.

A festészeti tárlat mellett a Hungarikum tárházban továbbra is látható A Magyar Királyság vármegyéinek címerei (1881-1920) című kiállítás.

Az időszaki tárlatok mellett az emlékpark látogatóit várják a Rotunda - így a Feszty-körkép - a skanzen, a Nomád Park kiállításai, valamint a Magyarország történelmét és a Szer monostorának történetét bemutató háromdimenziós vetítések is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!