Kenyai, ugandai és venezuelai hagyományok kerültek fel a sürgős védelemre szoruló szellemi kulturális örökség listájára

Kultúra, 2014.11.25

A nyugat kenyai isuka és odako törzsek tánca, az észak-ugandai langók megtisztulási ceremóniája és a venezuelai mapoyók szájhagyományai felkerültek a sürgős védelemre szoruló szellemi kulturális örökség UNESCO-listájára az ENSZ szakosított szervezete illetékes bizottságának párizsi tanácskozásán.

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága hétfő óta ülésezik a szervezet párizsi székhelyén, hogy megvizsgálja a szellemi kulturális örökségvédelem különböző listáira - a szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára, a sürgős védelemre szoruló szellemi kulturális örökség listájára, illetve a
legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe - érkezett több mint 50 jelölést.

A bizottság úgy ítélte meg, hogy a kenyai, az ugandai és a venezuelai hagyomány sebezhetősége és a túlélését fenyegető veszélyek miatt kerüljön fel a sürgős védelemre szoruló szellemi kulturális örökség listájára, amelyen így már 38 hagyomány szerepel szerte a világból - olvasható az UNESCO honlapján (unesco.org)

Az isukuti tánc egy gyors ütemű, energikus tánc, dobokkal és énekkel kísérik. A táncot, amelyet a nyugat-kenyai közösségek, családok tagjai örökítnek át az utódokra, egyre kevesebben ismerik, egyre ritkábban adják elő a közösségekben. A táncosok többsége idős ember, és nincsenek olyan hagyományőrzők, akik továbbvinnék ismeretét.

Az észak ugandai lango közösségben hagyomány a fiúgyermek megtisztulási ceremóniája, ez egy olyan rituálé, amelyben a gyermek elveszti férfiasságát. A fiú és anyja három napig a házban marad és egy sor szertartást végeznek a család többi tagjának részvételével, hogy megtisztítsák a gyermeket, hirdessék a megbékélést és helyreállítsák társadalmi státusát.

A mapoyók szájhagyományai és szimbólumai a venezuelai őslakos törzs kollektív emlékezetét jelentik, az Orinoco folyó menti helyekhez kapcsolódnak szimbolikusan. Továbbadását veszélyezteti az elvándorlás, a közösség élőhelyének a bányászat terjedése miatti pusztulása, valamint a mapoyo nyelv használatának zsugorodása.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat - szóbeli hagyományokat, előadóművészeteket, társadalmi gyakorlatokat, ünnepi rítusokat, eseményeket, régi iparágak tudásanyagát tartalmazza.
http://www.unesco.org/new/en/media-services/single-view/news/traditions_from_kenya_uganda_and_venezuela_inscribed_for_urgent_safeguarding#.VHS0Urd0z5o
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!