Két magyar előadást mutatnak be a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon

Kultúra, 2017.09.22

Könyvbemutatókkal, kiállításokkal, műhelymunkákkal, filmvetítésekkel és a legfiatalabbaknak szánt előadásokkal, köztük két magyar produkcióval várja a közönséget hat napon át a vasárnap kezdődő Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Szabadkán.

Szeptember 24. és 29. között tizennégy előadás verseng a rendezvény fődíjáért, a Grand Prix-ért. Díjat osztanak a legjobb előadásnak, a legjobb rendezésnek, a legjobb forgatókönyvnek, a legjobb zenének, a legjobb báboknak, a legjobb színészi vagy animátori játéknak, illetve különdíjat adnak az eredetiségért és fantáziáért.

A produkciók Szerbiából, Ausztráliából, Szlovákiából, Romániából, Iránból, Oroszországból, Bulgáriából, Horvátországból és Magyarországról érkeznek a vajdasági városba. A versenyprogramban két magyar előadás szerepel.

A zalaegerszegi Griff Bábszínház Lenka és Palkó című előadása Szegedi Katalin meseíró két történetéből született meg, és egy duci kislány, valamint egy vézna kisfiú barátságát mutatja be, ugyanakkor a mese eszközeivel láttatja, milyen kegyetlenül tudnak egymáson gúnyolódni a gyerekek és mit jelent toleránsnak lenni.

A pécsi Bóbita Bábszínház pedig Torzonborz, a rabló nagysikerű történetének folytatását viszi a szabadkai fesztiválra. A Torzonborz 2. - Torzonborz visszatér című előadás Otfried Preussler német író regénye alapján készült, és a bábelőadásokból jól ismert Paprika Jancsi és barátja, Vitéz László kalandjait eleveníti fel, illetve felvonultatja mindazokat az eszközöket, amelyeket a két hős felhasznál azért, hogy visszajuttassa Torzonborzt a börtönbe.

A rendezvény nemzetközi zsűrijét Borisz Goldovszki orosz színháztörténész, Jaroslaw Antoniuk lengyel rendező, Oana Leahu román egyetemi tanár, Zoran Djeric szerb dramaturg és Zoran Maksimovic szerb színháztudományi szakember alkotja.

Kiosztják a Kis herceg-életműdíjat is, amelyet az idén Ljubica Beljanski-Ristic szerb drámapedagógus, valamint Borisz Goldovszki orosz színháztörténész vehet át.

Minden darabot eredeti nyelven mutatnak be, az előadásokra és rendezvényekre a belépés díjtalan.

A Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb nemzetközi gyermekszínházi fesztiváljának tartott rendezvényen az utóbbi huszonnégy évben több mint 50 országból körülbelül ötszáz együttes szórakoztatta a gyerekeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!