Kortárs és klasszikus zeneszerzők művei a Pannon Filharmonikusok új évadában

Kultúra, 2024.04.30

Az együttessel korábban is együtt dolgozó ismert karmesterek vezényletével, világhírű szólistákkal, kortárs és klasszikus szerzők műveinek megszólaltatásával várja közönségét a pécsi Pannon Filharmonikusok Zenekar (PFZ) a 2024/2025-ös évadban.

A fővárosban is ötkoncertes bérletes sorozatot tartó PFZ keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: pécsi bérletes - Kodály-, Pannonicum és Musica Sacra - sorozataik mindegyike Kesselyák Gergely vezető karmester koncertjével kezdődik.

Mint írták, először Korngold hegedűversenyével, Szkrjabin isteni költeményével, majd a Bruckner-év tiszteletére Bruckner IX. szimfóniájával, Fauré Requiemjével és Kesselyák Messa Brevis de Requiem című saját művének bemutatásával igyekeznek megadni a sorozatok kellő felütését.

A többi koncerten felcsendül egyebek mellett a holokauszt 80. évfordulójának tiszteletére Leonard Bernstein III. "Kaddis" szimfóniája, Kesselyák Gergely Orff Carmina Burana című kantátáját vezényli Mozart két zongorára írt versenyművének társaságában, a Flört sorozatban pedig Három tenor operagálával szórakoztatja a komolyzenével ismerkedő pécsi közönséget - sorolták.

Kiemelték még a Kodály Központ zenekari árkából dirigált Prokofjev Rómeó és Júlia balett előadást. A vezető karmesterrel együtt dolgozó szólisták között lesz Boris Brovtsyn hegedűművész, Tom Borrow zongoraművész, Izabela Matula szoprán, Ninh Duc Hoang Long, Fekete Attila, valamint Tóbisz Titusz tenorista. Bernstein Kaddisában a Nemzeti Énekkar és a nyíregyházi Cantemus Fiúkórus érkezik Pécsre, míg Mácsai Pál színművész narrátorként lép fel.

A korábbi vezető karmesterek is színpadra lépnek: a zenekar örökös tagja, Howard Williams orosz estet dirigál Várdai István közreműködésével, Hamar Zsolt Tóth Péter zongoraversenyét mutatja be Balog József közreműködésével, valamint saját Schumann-átiratát is hallhatja a pécsi közönség.

Bogányi Tiborral első állandó vendégkarmesterként háromszor is találkozhat a publikum az évad során. Varga Gilbert folytatja a fiatal tehetségek bemutatását, az alig tizennégy éves Seohyun Kim hegedűvirtuóz meghívásával. Vass András állandó karmester, a zenekar Fesztiválkórusának művészeti vezetője pedig a Musica Sacra sorozat húsvéti koncertjén J. S. Bach és Haydn műveit dirigálja majd többek között visszatérő szoprán szólistájának, Kovács Ágnesnek a közreműködésével.

A karácsonyi ünnepi koncerten a Wroclaw Baroque Ensemble és a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusának közös előadását láthatja a közönség.

Nicolo Umberto Foron fiatal karmestertehetség kétszer is vezényli a zenekart: a Kodály-sorozat francia műsorában testvérével, Míra Foron hegedűművésszel lép színpadra, míg a Pannonicum bérlet keretében Csajkovszkij és Beethoven legmélyebb önvallomását tárja fel Viktoria Mullova hegedűművész segítségével.

A Flört sorozatot nyitó és záró koncertjein új karmesterek is feltűnnek: Michael Maciaszczyk hegedűművész karmester Murin Jaroszlav brácsaművésszel, a Pannon Filharmonikusok szólóbrácsás szólamvezetőjével és Boros Mihály zongoraművésszel mutatkozik be, míg a sorozatot Ziva Ploj Persuh karmester Dvorák VIII. szimfóniájával zárja majd.

Az évadról és a bérletekről bővebb tájékoztatás a zenekar honlapján, a pfz.hu-n olvasható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!