Kovács András Ferencre emlékeznek több erdélyi városban a magyar költészet napján

Kultúra, 2024.04.09

A decemberben elhunyt Kovács András Ferencre Kossuth-díjas költőre emlékeznek több erdélyi városban csütörtökön, április 11-én, a magyar költészet napján.

Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán Földöntúli lombok címmel tartanak emlékestet 18 órától. A 64 éves korában elhunyt erdélyi magyar költő életművéről Balázs Imre József kolozsvári és Boka László budapesti irodalomtörténész beszélget. Kovács András Ferenc (KAF) és József Attila verseit Bodolai Balázs kolozsvári színművész és Csörsz Rumen István budapesti verséneklő adja elő. A rendezvény a Vendégtanárok a Magyar Kultúráért program keretében valósul meg Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának támogatásával.

Nagyváradon a hagyományos költészet napi Verssétán emlékeznek Kovács András Ferencre. A menet 16.30 órától indul a Szigligeti Színháztól, ennek keretében a színház színművészei több fontos belvárosi helyszínen szavalják el a költő egy-egy versét. A menetben a Lilliput Társulat által működtetett Szigligeti Tanoda fiataljai is részt vesznek.

Sepsiszentgyörgyön csütörtökön 19 órától a Transzylvanian Bú Boys zenekar Jack Cole dalaiból című lírai koncertjét hallhatja a közönség a Tamási Áron Színház kamaratermében. Az előadás története 1997-ben nyúlik vissza, Fazakas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor még marosvásárhelyi színinövendékekként zenésítették meg KAF Jack Cole daloskönyve című kötetét. Ez "egy olyan zenés utazás, melynek aktualitása sosem szűnik meg, hisz rólunk szól, emberekről, a mindenkori nézőkről és előadókról" - vallják a produkcióról az alkotók.

A legendás előadást Erdély számos városában és külföldön is bemutatták, csaknem hetven koncertet és egy lemezfelvétel élt meg. Hosszabb szünet után 2019-ben újították fel, legutóbb Marosvásárhelyen játszották KAF emléke előtt tisztelegve, a közeljövőben Szatmárnémetiben is bemutatják.

Marosvásárhelyen a magyar költészet napján jelentik be, ki veheti át 2024-ben a Kovács András Ferenc Költészeti Díjat, melyet idén alapított a Látó szépirodalmi folyóirat és a marosvásárhelyi Aranka György Alapítvány a decemberben elhunyt erdélyi magyar költő emlékére. A díjátadót április 13-án, szombaton tartják. A 2000 eurós pénzjutalommal járó díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján, támogatói Maros megye önkormányzata és a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal

Kovács András Ferenc (Szatmárnémeti, 1959. július 17. - Marosvásárhely, 2023. december 30.) Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, esszéíró, műfordító, dramaturg, a Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője volt. Verseket 1977-től, gyermekverseket 1981-től közölt, félszáznyi kötet szerzője. Verseiből több nyelven, több változatban is készültek fordítások.

Munkásságát számos díjjal elismerték. 1996-ban József Attila-díjat kapott; 2006-ban a Magyar Köztársaság Babérkoszorú díját ítélték neki oda a kortárs magyar lírában kivételes gazdagságú életművéért, a marosvásárhelyi Látó című folyóiratért végzett munkájáért, műfordításaiért és páratlan költői képzettségéért. A magyar költészetet alapvetően gazdagító életművéért 2010-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!