Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

Kultúra, 2024.04.10

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a szerdán, 15:52 órakor kiadott, Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány című anyagunk 5. és 7. bekezdését a közlő kérésére pontosítjuk, helyesen:



A szombathelyi kiállítás a Savaria Múzeum - Szombathelyi Képtár állandó kiállítása lesz - tette hozzá.




Fontosnak nevezte, hogy a S z o m b a t h e l y i K é p t á r b a n kap majd otthont az alapítvány folyamatosan bővülő kortárs képzőművészeti gyűjteménye, amely a korábbi évek díjazottjainak munkáiból és az alapítvány által vásárolt művekből áll.


Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

PONTOSÍTOTT VÁLTOZAT - Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

Budapest, 2024. április 10., szerda (MTI) - Háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá Írország Magyarországi Nagykövetsége, Szombathely megyei jogú város és a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány a szombathelyi Bloomsday-projektben való szorosabb kooperációról, valamint az alapítvány műgyűjteményének a Szombathelyi Képtárban történő elhelyezéséről.

"A kultúra sajátos köteléket alkot Írország és Magyarország között, és az itt eltöltött hónapok alatt látom, milyen mélyek ezek a kapcsolatok. A szombathelyi kapcsolatnál azonban nincs erősebb" - emelte ki Ragnar Almqvist, Írország magyarországi nagykövete. Hozzátette: ez a város az, amely otthont ad a "legfényesebb Bloomsday ünnepnek az Ír-tenger ezen oldalán". A nagykövet elmondta: nagy örömükre szolgál, hogy a memorandum aláírásával azt a közterek falait díszítő, nagyszabású képzőművészeti projektet is támogathatják, amelynek során James Joyce Ulysses című regényének fejezeteit örökítik meg fiatal képzőművészek.

Kollár Dalma Eszter, a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány művészeti vezetője felidézte, hogy az alapítvány 2011-ben alapította meg a Leopold Bloom képzőművészeti díjat, amelyet kétévente egy művésznek adnak át. A tízezer euró értékű fődíj mellett tavaly már a döntősök is részesültek kisebb honoráriumban.

Elmondta, hogy az alapítvány tavaly elhatározta egy kortárs képzőművészeti gyűjtemény létrehozását, amelynek célja, hogy a díj átadása mellett más módon is támogassák a fiatal kortárs művészeket. Céljuk továbbá, hogy létrejöhessen egy állandó kiállítás: ezen olyan kortárs alkotások is szerepelhetnének, amelyeket hagyományos galériai keretek közt nem lehetne kiállítani.

A hosszú távú támogatások egyik részét a vásárlások megkezdésével tavaly év végén a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) karácsonyi vásárán indították el, ahol az alapítvány fiatal, feltörekvő képzőművészek alkotásait vásárolta meg. A szombathelyi kiállítás a Savaria Múzeum - Szombathelyi Képtár állandó kiállítása lesz - tette hozzá.

Alice Ward, a díjat alapító család képviselője kiemelte, hogy az elmúlt évek döntősei és díjazottjai olyan intézményekben mutatkoztak be az elmúlt években, mint a Kiscelli Múzeum vagy a Ludwig Múzeum. "Beteljesítve ezzel az alapítók álmát, hogy a művészek munkáit lássák, kiállítsák és megvásárolják" - fűzte hozzá.

Fontosnak nevezte, hogy a Szombathelyi Képtárban kap majd otthont az alapítvány folyamatosan bővülő kortárs képzőművészeti gyűjteménye, amely a korábbi évek díjazottjainak munkáiból és az alapítvány által vásárolt művekből áll. A tárlat hivatalos megnyitóját június 15-én, a Bloomsday fesztiválon tartják. Alice Ward hozzátette: "Szeretném, ha ez a kiállítás a legfontosabb magyarországi kortárs gyűjteménnyé válhatna".

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere, aki felidézte, hogy a városban 1994 óta ünneplik a Bloomsday fesztivált, amelyet először helyi avantgárd művészek rendeztek meg, a regény szombathelyi felmenőkkel rendelkező főszereplőjének, Leopold Bloomnak a tiszteletére. Az elmúlt három évben a Bloomsday kortárs képzőművészeti fesztivállá alakult, köszönhetően a nagykövetségnek, az alapítványnak és a Ward családnak - emelte ki az alpolgármester.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója elmondta: a galéria számára kiemelt cél a fiatal, kortárs művészek munkáinak a gyűjtése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!