Kulturális örökség napjai - A Pénzügyminisztérium is megnyitja kapuit

Kultúra, 2018.09.12

A Pénzügyminisztérium idén is csatlakozik a kulturális örökség napjai országos rendezvénysorozathoz szeptember 15-én és 16-án - tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

A látogatók számos élménnyel fűszerezett épületbejáráson vehetnek részt, ahol többek között megtekinthetik a századfordulós hangulatot őrző miniszteri folyosót és dolgozószobát - mondta Tállai András.

A Róth Miksa üvegfestő-mester által készített allegorikus ablakokkal díszített impozáns tárgyalóteremben alkalmi festménykiállítás várja az érdeklődőket, akik megcsodálhatják az egykor súlyos aranytömböket őrző, több emelet magasságú trezorokat is - tette hozzá.

A patinás, szecessziós pénztárcsarnokban pedig vitrines tárlat segítségével felelevenedik a magyar pénzügyi igazgatás elmúlt másfél évszázada - részletezte Tállai András. Olyan páratlan történelmi dokumentumokat tekinthetnek meg a látogatók, mint az első, 1868-as évre szóló Államköltségvetés eredeti kötete, illetve az 1848-as évből származó Magyar Közlöny. A szabadságharc pénzügyi finanszírozását biztosító korabeli Kossuth-bankókat is megtekinthetik a látogatók, kibocsátásuk 170. évfordulója tiszteletére - ismertette Tállai András.

Hozzátette: még vannak szabad helyek a mindkét nap félóránként induló egyes látogatói csoportokba, de érdemes a részvételi szándékot mielőbb jelezni, mivel a regisztráció csütörtök délben lezárul.

Tállai András felidézte: a tavalyi és az azt megelőző évben is csaknem hétszázan voltak kíváncsiak a historikus építészet egyik hazai épületének, az Alpár Ignác tervezte József nádor téri pénzpalota bemutatását célzó minisztériumi rendezvényre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!